Hlavní obsah

Němci řeší záhadu reprodukčního čísla

– Berlín • Aktualizováno
Právo, DPA, nek

Zvláštní rébus kolem šíření koronaviru řeší Německo. Počty nově nakažených i úmrtí v posledních dnech výrazně klesají, ale tzv. reprodukční číslo, které naznačuje, kolik dalších lidí infikovaný člověk v průměru může nakazit, roste.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Němka s nasazenou rouškou v Drážďanech

Článek

Ještě ve středu dosahovalo reprodukční číslo 0,65, poté ale trvale stoupalo až na nedělních 1,13. Odborníci přitom zdůrazňují, že tento ukazatel musí delší dobu ležet pod hranicí 1,0, aby bylo možné tvrdit, že epidemie ustupuje.

Státní Institut Roberta Kocha (RKI) protiklad vysvětlil tím, že s klesajícím počtem nových pacientů s koronavirem, resp. obětí, rostou statistické výchylky a že z krátkodobého pohybu reprodukčního čísla ještě nelze vyvozovat celkový trend. Nárůst tohoto ukazatele ale podle RKI v každém případě vyvolává nutnost další vývoj epidemie velmi pozorně sledovat.

V pondělí v zemi přibylo 933 nových případů nákazy koronavirem. To je třikrát víc, než zaznamenali v neděli. Výrazně narostl i počet obětí, zemřelo 116 lidí v porovnání s 22 lidmi v neděli.

Německo otevírá restaurace: Zákazník na sebe musí nechat telefonní spojení

Koronavirus

Jednotlivé spolkové země nicméně pokračují v odbourávání restrikcí, a to včetně Bavorska, které s více než 44 tisíci nakaženými zůstává nejsilněji zasaženým německým regionem.

Bavorsko otevřelo všechny obchody

V Bavorsku v pondělí směly otevřít všechny obchody včetně prodejen nad 800 metrů čtverečních, muzea a zoologické zahrady. Provoz obnovily i autoškoly, kosmetická a nehtová studia, do škol se vracejí žáci některých ročníků. V Meklenbursku-Předním Pomořansku, které je naopak nejméně postiženou oblastí SRN, se už v sobotu znova otevřely restaurace.

Na Německo se mezitím upírá pozornost nejen proto, že z velkých zemí zvládá epidemii nejlépe, ale i v souvislosti s jeho nadcházejícím předsednictvím v EU, které převezme 1. července po Chorvatsku.

Nynější epidemie nepochybně ovlivní i unijní agendu ve druhém pololetí. „Pandemie neskončila. Musíme se naučit s koronavirem žít a držet jej pod kontrolou,“ řekl zástupce šéfa RKI Lars Schaade.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám