Hlavní obsah

Německo otevírá restaurace: Zákazník na sebe musí nechat telefonní spojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo

Menší počet míst u stolů, povinnost nosit roušky u obsluhy, při návštěvě toalety, povinnost rezervace či nutnost nechat na sebe telefonní spojení pro případ, že by se v podniku objevil koronavirus. Jen to jen krátký výčet povinností majitelů a provozovatelů gastronomických zařízení a také hostů v Německu, kde se od pondělí začínají otevírat restaurace.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyznat se ve všech pravidlech a požadavcích je velmi obtížené vzhledem k tomu, že v každé ze 16 spolkových zemích platí jiná pravidla. Navíc další doporučení vypracoval německý svaz hotelů a restaurací Dehoga.

Ten prosazuje, aby všichni hosté museli mít rezervaci, aby do podniku přišli v přesný čas a u vchodu se netvořily fronty. Také chce, aby restaurace nepoužívaly ubrusy, na stolech nebyly slánky a pepřenky nebo aby na pánských toaletách byl uzavřený každý druhý pisoár.

Podle svazu hotelů a restaurací přichází otevírání gastronomických podniků na poslední chvíli. Dlouho se mu bránila kancléřka Angela Merkelová, která byla pro pomalejší uvolňování karanténních opatření. Situaci v branži, v níž prudce stoupla nezaměstnanost, totiž svaz hodnotí jako dramatickou a nadále požaduje vládní balíček na pomoc odvětví.

Dolní Sasko:

Provozovatelé musejí zajistit, aby místa pro hosty měla odstup nejméně 1,5 metru. To ale neplatí pro zařízení, kde se konzumují spíše nápoje než jídlo. Obsluha musí nosit ochranu úst a nosu a hostům dá k dispozici dezinfekci rukou. Zařízení mohou být obsazena z 50 procent. „Provozovatelka nebo provozovatel musí s jeho svolením zaznamenat jméno a kontaktní údaje každého hosta, jakož i čas, kdy přišel, a kdy opustil zařízení,“ stanovila dolnosaská vláda. Host, který by měl námitky, nemůže být obsloužen.

Bádensko-Württembersko:

Od 18. května se otevírají venkovní zahrádky, rekreačních apartmány a kempy. Vnitřní prostory restaurací se otevřou 25. května. Hotely a zábavní parky mají obnovit provoz od 29. května.

Bavorsko:

Venkovní a pivní zahrádky se otevřou 18. května, vnitřní prostory restaurací 25. května. Hotely obnoví provoz od 30. května. Hoste budou muset na toalety chodit s rouškou.

Berlín:

Gastronomické podniky se začnou otevírat od 15. května. Hosté v restauracích nebudou smět zůstávat déle než dvě hodiny.

Braniborsko:

Venkovní i vnitřní prostory restaurací se otevřou v této spolkové zemi od 15. května. Lidé budou muset dodržovat 1,5metrový odstup. O deset dnů později, od 25. května, mohou obnovit provoz hotely a všichni poskytovatelé turistických pronájmů.

Brémy:

Termín obnovení provozu gastronomických zařízení a hotelů zatím nebyl stanoven. To platí i o povinnostech, které musejí majitelé a provozovatelé splnit. Tamější vláda by měla o plánech jednat 12. května.

Hesensko:

Gastronomická zařízení mohou otevřít od 15. května. Diskotéky a taneční kluby prozatím zůstávají uzavřené. Hotely, penziony a pronajímání soukromých bytů se může obnovit od 15. května. Ve všech veřejných prostorách, jako jsou recepce, konferenční a snídaňové místnosti a restaurace, by se měla dodržovat pravidla vzdálenosti.

Meklenbursko-Přední Pomořansko:

Restaurace se otevřely v sobotu 9. května. Hosté musejí dodržovat nařízení o odstupu a pravidlo maximálně šesti osob u jednoho stolu. Zařízení jsou otevřena od 6.00 do 21.00.

Severní Porýní-Vestfálsko:

Od 11. května se restaurace opět otevřely. Zavřené zůstávají bufety, které nabízejí občerstvení formou samostatného výběru. Bary, kluby a diskotéky zatím zůstávají uzavřené. Od 30. května by měly obnovit provoz nejen hotely, ale také termální lázně, bazény, zábavní parky a wellness zařízení.

Porýní-Falc:

Restaurace, kavárny a hospody mohou obnovit provoz od 13. května. Stravování je povoleno pouze u stolů. Hosté si musí místo rezervovat předem a vedení poskytnout na sebe kontakt. Hotely, penziony a kempy se mají otevřít 18. května.

Sársko:

Gastronomická zařízení se mohou otevřít 18. května, dodržovat se musejí přísná hygienická opatření.

Sasko:

Restaurační zařízení, hotely a penziony se otevírají 15. května.

Sasko-Anhaltsko:

Od 15. května se otevírají hotely, penziony a kempy. Vzhledem k vyššímu počtu nakažených tamější spolková vláda na rozdíl od ostatních zemí zakázala vstup lidem z jiných zemí.  Gastronomická zařízení by se měla otevřít až 22. května.

Šlesvicko-Holštýnsko

Restaurační zařízení, hotely a penziony se mohou otevřít od 18. května. Vláda nepředepsala žádná omezení vzhledem ke kapacitám zařízení, ale musí se dodržet pravidla vzdálenosti a zavírací hodina restaurací je stanovena na 22.00.

Durynsko:

Gastronomická zařízení, hotely, penziony či kempy se otevřou 15. května. Musí se dodržovat vzdálenost a hygienická pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám