Hlavní obsah

Návrat k normálu podle Bruselu: Zpátky do práce postupně, méně dětí ve třídách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejzranitelnější skupiny obyvatel by se měly chránit co nejdéle, lidé by se měli vracet do zaměstnání postupně podle ekonomické priority, v obchodech by se měl pohybovat omezený počet nakupujících, třídy by se měly zmenšit a děti by měly udržovat od sebe bezpečnou vzdálenost. To vše doporučuje Evropská komise ve své strategii návratu k běžnému životu po koronavirové krizi, píše deník Die Welt.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky před sídlem Evropské komise. Ilustrační foto

Článek

Evropská komise navrhuje postupné rušení stávajících opatření proti šíření nákazy SARS-CoV-2 tak, aby mezi jednotlivými kroky v návratu do běžného stavu byl dostatek času. Komise předpokládá, že by to byl měsíc.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Období přechodu by mělo být méně široké a více zacílené. „Nejzranitelnější skupiny, například starší lidé, se budou chránit déle,“ cituje Die Welt z návrhu. Zákaz shlukování lidí na ulici by se měl uvolňovat postupně. Zpočátku by měl být podle Unie omezen i počet lidí v obchodě. Ve školách by děti měly být schopny udržovat dostatečnou vzdálenost od sebe. Počty dětí ve třídách by se měly snížit.

Bary, restaurace a kulturní instituce jako například kina by se měly otevírat postupně. „Zrušení zákazů hromadných akcí, jakými jsou například festivaly a různá shromáždění, musí nastat až v pozdější době,“ cituje Die Welt z návrhu Komise.

O Marshallově plánu 2 jednali ministři EU 16 hodin, pak to odpískali

Koronavirus

„Rozhodně by se neměli všichni vrátit do zaměstnání ve stejnou dobu,“ apeluje Komise ve svém návrhu. Návraty lidí do práce by se měly řešit podle ekonomické priority jednotlivých oborů a také podle toho, jak vhodná je pro danou profesi práce z domova.

Hlavně koordinovaně, žádá Brusel

Brusel žádá ve své strategii především koordinovaný přístup jednotlivých členských států. „Načasování a konkrétní způsoby strategie se mohou mezi členskými státy lišit, je však nezbytně nutné, aby existoval společný přístup a rámec,“ píše se v návrhu.

Ke koordinovanému postupu členských států při uvolňování opatření vyzývá také komisař EU Johannes Hahn. Evropa je podle něj „úzce propojena“, proto by „ekonomický restart měl probíhat co nejrozumněji“.

„Z právního hlediska nemáme žádný prostředek, můžeme pouze apelovat na jednotlivé vlády, aby problém viděly ve větším celku,“ uvedl Hahn s odkazem na doporučení týkající se strategie pro návrat k normálnímu fungování vypracované Evropskou komisí. Šéfka komise Ursula von der Leyenová ji chce představit po velikonočních svátcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám