Hlavní obsah

Kvůli koronaviru zavřou hrady a zámky i národní galerie a knihovna

Aktualizováno

Kvůli koronaviru uzavře Národní památkový ústav (NPÚ) všechny celoročně otevřené objekty a odložil zahájení letošní návštěvnické sezony. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) odpoledne rozhodl o uzavření veškerých příspěvkových organizací, jako jsou galerie, muzea a knihovny. Opatření souvisí s rozhodnutím vlády zrušit veškeré jednorázové akce pro více než 100 lidí. Uzavřeny budou rovněž školy.

Foto: Novinky

Český Krumlov patří na seznam kulturního dědictví UNESCO a ročně ho navštíví až půl milionu turistů.

Článek

„Bude se vracet vstupné a činnost bude na přechodnou dobu zmrazena na to nejdůležitější,“ uvedl ministr. Uzavřena tak bude například i Národní knihovna, Národní galerie i další instituce.

Uzavření Národní knihovny se dotkne jak Klementina, tak Centrálního depozitáře v pražské Hostivaři, kde se nachází jedna ze studoven.

Zavřené hrady a zámky

„V návaznosti na aktuální nařízení vlády Národní památkový ústav do odvolání uzavírá památkové objekty s celoročním provozem a odkládá zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito. Děkujeme za pochopení,” oznámil NPÚ.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Národní památkový ústav coby státní příspěvková organizace spravuje množství památek, mezi nimiž převažují hrady a zámky.

ON-LINE: Nakažených koronavirem je v Česku už 26

Koronavirus

Mezi nejnavštěvovanější objekty ve správě NPÚ patří zámky Lednice, Český Krumlov, Hluboká, Valtice či Karlštejn. Loni objekty NPÚ přivítaly více než pět milionů návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám