Hlavní obsah

Nakažených ubývá, nemocnice se vracejí do běžného režimu

Právo, Jan Martinek

Křivka denního podílu pozitivně testovaných osob na koronavirus pomalu, ale jistě klesá a nejčernější scénáře, které věštily českým nemocnicím situaci podobnou Itálii, se nenaplnily. Proto se některé nemocnice, které vyčlenily velkou část kapacity na léčbu nemoci covid-19, vracejí k běžnému provozu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například pražská Nemocnice Na Homolce se vzhledem k příznivému vývoji pandemie vrací k běžnému režimu už od pondělí.

„Cítíme odpovědnost postarat se o všechny naše pacienty, protože si uvědomujeme, že covid pandemie neodstranila ostatní zdravotní problémy. Proto chceme nemocnici co nejdříve dostat do běžného režimu, ale samozřejmě cestou postupných a promyšlených kroků,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Polouček.

Virová nálož je nízká, je možný kontrolovaný návrat k normálnímu životu, zní od expertů

Domácí

Nemocnice bude i nadále dodržovat protiepidemiologická opatření a zůstávají i lůžka vyčleněná pro pacienty s covid-19.

„Na prvním místě je pro nás zajištění maximální ochrany zdraví pacientů a personálu, takže budeme postupovat s maximální obezřetností. Nechceme nic unáhlit. Situaci budeme průběžně vyhodnocovat a operativně řešit,“ dodal Polouček. Všichni pacienti budou před hospitalizací i nadále testováni na přítomnost koronaviru. Kavárna, jídelna a obchod s potravinami v areálu nemocnice zůstávají zavřené.

Epidemie v západní Evropě dosáhla vrcholu, jinde ale sílí, říká šéf WHO

Koronavirus

Po pěti týdnech se také do běžného režimu vrací pražská Nemocnice Na Františku, která doposud řešila pouze akutní případy.

„Nyní obvoláváme všechny pacienty, jejichž operaci jsme na nezbytně nutnou dobu odložili, abychom se s nimi dohodli na novém termínu nástupu k hospitalizaci,“ řekl ředitel Nemocnice Na Františku a primář chirurgického oddělení David Erhart. Od pondělí 27. dubna začnou ve špitále fungovat ambulance i specialisté.

„V dosavadním omezeném provozu jsme v odborných ambulancích přijímali pouze pacienty, jejichž zdravotní stav vyžadoval neodkladné vyšetření a léčbu. Od příštího týdne se k nám ale mohou zase objednávat nemocní s chronickými obtížemi či lidé s žádankami na vyšetření od svých ošetřujících lékařů, o které se v našich ambulancích za normálního provozu také staráme,“ uvedl náměstek ředitele pro léčebně-preventivní péči a primář interního oddělení Rudolf Špaček.

Lidé se bojí chodit k lékaři

K urychlenému návratu do normálního stavu vládu vyzvali i lékaři z Univerzity Karlovy. Ti upozornili na to, že nemocnice odmítají kvůli pandemii ošetřit pacienty, kteří mohou mít potenciálně smrtelnou chorobu. Minulý týden v Praze zemřel dvaaosmdesátiletý hudebník na sepsi způsobenou zánětem zubu: kvůli koronaviru se bál jít k lékaři.

Zpěvák skupiny Spirituál kvintet zemřel na zánět zubu, bál se jít k lékaři

Kultura

Martina Vašáková, primářka pneumologického oddělení v pražské Thomayerově nemocnici, Právu řekla, že „běžný provoz“ je stále silné slovo, dokud budou fungovat epidemiologická opatření. „Všichni se snažíme, aby pacienti, kteří nemají zrovna koronavirus, utrpěli co nejmenší újmu. S operacemi jsme nikdy nepřestali. Dokud bude ale vše postavené na monstrózních opatřeních proti koronaviru, tak důsledná péče nebude a ani na ni nebudou peníze,“ varuje Vašáková.

„Pokud někomu odložíte diagnózu rakoviny plic o dva měsíce, představuje to závažný problém, stejně jako když lidé, kteří se dusí kvůli cystické fibróze, dnes nejdou k lékaři,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám