Hlavní obsah

Nákaza ve firmě na Novojičínsku. Máme problémy s pendlery, zní z kraje

• Aktualizováno
Právo, plk

Zhruba 1500 zaměstnanců společnosti Varroc Lighting Systems z Šenova u Nového Jičína budou kvůli rozšíření nákazy v závodě testovat hygienici. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák požádal vládu, aby při plošném testování v regionu nasadila armádu. Hygienici upozorňují na problémy ve firmách zaměstnávajících pendlery.

Článek

„Zdrojem jsou pravděpodobně pendleři, kteří přejíždí hranici tam a zpět. Doufejme, že se to nějakým zásadním způsobem neprojeví na počtu nakažených,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Za pondělí ve firmě vyrábějící světlomety do automobilů přibylo podle 23 nakažených.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová potvrdila, že pendleři jsou čím dál větším problémem. „Proto jsme vydali v minulých dnech mimořádné opatření, že firmy zaměstnávající tyto osoby je nechají vyšetřit, jinak jim musí zabránit vstupu na pracoviště,“ poukázala.

Na Jihlavsko se vrací povinné roušky

Koronavirus

Kromě Varrocu evidují hygienici nákazu i v dalších podnicích v Moravskoslezském kraji. Má jít o pět firem hlavně z Ostravska a Novojičínska, kde jsou velké průmyslové zóny i velké závody. „Ale máme pozitivního pendlera i z Bruntálu,“ doplnila Svrčinová s tím, že nákaza se objevila i mezi zaměstnanci společnosti KES ve Vratimově nedaleko Ostravy.

„Tam ale budeme pouze předávat informace do Polska, protože firma dodržuje všechna opatření, jediné slabé místo je přeprava zaměstnanců do zaměstnání z Polska svozovými autobusy,“ nastínila.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák požádal vládu, aby při plošném testování v kraji nasadila armádu. Vojáci by měli pomoci příští týden, kdy by se mělo testovat 6000 zaměstnanců OKD. Vláda to schválila na pondělním zasedání.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám