Hlavní obsah

Nad vodáckou sezonou visí otazník

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vylepšují kempy, chystají lodě a připravují se na nával vodáků. Kempy u Vltavy počítají s jednou z nejlepších sezon v historii, protože do ciziny se letos asi jezdit nebude a mnoho Čechů vyrazí na řeku. Opatření se ale týkají i vodáků a není jisté, zda pro ně sezona vůbec začne.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Už nyní si lidé zamlouvají lodě a jsou vyloženě natěšení. Nikdo z nás však vůbec neví, jak bude sezona vypadat a jestli začne. Při současných omezeních pohybu a dalších opatřeních je splouvání více lodí prakticky nemožné,“ sdělil Právu Miloš Pavelec z firmy Ingetour, největšího provozovatele kompletního vodáckého servisu na Vltavě.

Připraveno 4000 lodí

Podle něj mají v půjčovně připraveny asi čtyři tisíce lodí. „V kempech, které provozujeme, děláme vylepšení, tak jako před jakoukoliv jinou sezonou. Ideální by bylo, kdyby se mohlo sjíždět alespoň od června, popřípadě července,“ doufá Pavelec.

Touha cestovat je v lidech zakořeněná, krizi přežije

Koronavirus

V posledních dvou letech vyrazilo na Dolní Vltavu vždy přes 200 tisíc vodáků. Návaly byly hlavně o víkendech, kdy vodáci museli na jezech čekat. Padaly návrhy, jak jejich počet omezit nebo řeku zpoplatnit. Například místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka (Občané pro Vyšší Brod) navrhuje, aby vodáci platili za loď dvacet korun.

Každopádně o režimu na řece bude v letošním roce v souvislosti s koronavirovou krizí zřejmě rozhodovat vláda v rámci plošných opatření. „Není to v naší pravomoci a ani to nemůžeme ovlivnit. Každopádně je jisté, že se budeme opatřeními, tak jako doposud, řídit,“ dodal Pavelec. Kvůli krizi je posunutá také registrace na Teplou Vltavu, kde už v minulých letech platila kvůli ochraně přírody jistá pravidla.

Neomezené cestování není otázka letošního léta, varuje Vojtěch

Koronavirus

„Termín spuštění elektronické registrace jsme posunuli z prvního na sedmadvacátého dubna. Důvod je zřejmý: v současné době nedokáže nikdo odhadnout, zda bude možné už první květnové víkendy otevřít informační střediska a bude možné cestovat za odpočinkem a sportem,“ řekl Právu mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Teplá Vltava v ohrožení

Podle nařízení vlády sice mohou být otevřené půjčovny, ale vzhledem k nařízení o omezení pohybu by lidé neměli za zábavou cestovat. „V současné době je situace nejasná a je možné, že i po spuštění registrace se nakonec splouvat nebude. V takovém případě bychom vraceli peníze,“ vysvětlil Dvořák.

Teplá Vltava je splavná v květnu pouze o víkendech a svátcích, od června do října potom každý den. Do koryta může vždy pouze omezený počet lodí. Pokud je stav vody na Soumarském mostu 50 až 61 centimetrů, musí lodě doprovázet průvodce. Bez něj smějí vodáci na Teplou Vltavu ve chvíli, kdy je výška vody nad 61 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám