Hlavní obsah

Nad Izraelem visí přízrak dalších covidových omezení

Právo, brw

Izraelci nemají jistotu, že jejich rodinná setkání o židovském Novém roku (Roš ha-šana), jehož oslavy letos připadají na 6. až 8. září, neomezí další proticovidová opatření. Vyplývá to podle listu The Times of Israel z vyjádření ministerstva zdravotnictví, které ale vyloučilo další tvrdý lockdown, i když se v zemi za 24 hodin potvrdilo 6275 nákaz, což je nejvíce od února.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Očkování třetí dávkou Pfizeru v Tel Avivu

Článek

„Zvažujeme možnost zavedení dalších omezení. Chceme předejít masové účasti na velkých akcích,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Nican Horowitz. Další uzávěru ale vyloučil. „Měli jsme už tři a viděli jsme, jaký to mělo dopad na společnost, ekonomiku i zdraví,“ řekl.

Izraelci spojují Pfizer s očním zánětem. Přesto doporučují očkovat

Koronavirus

V zemi tak zatím znovu platí celý systém covidových pasů. Potvrzení o plném očkování, uzdravení z covidu-19 či negativním testu je povinné třeba pro přístup do restaurací, na kulturní akce či do tělocvičen.

Co říkají čísla
Devítimilionový Izrael v úterý ohlásil 6275 nových nákaz za uplynulých 24 hodin.
To je nejvíc od února a zhruba trojnásobek oproti denním přírůstkům před dvěma týdny.
Nejméně jednu vakcínu přitom dostalo v zemi přes 5,8 milionu obyvatel.
Obě dávky má téměř 5,4 mi­lionu.
Třetí dávku dostalo už 550 tisíc lidí.
Zdroj: The Jerusalem Post

Podle listu The Jerusalem Post se Horowitz společně s premiérem Naftalim Bennettem sešli se šéfy zdravotnických zařízení a pojišťoven a žádali je, aby maximálně urychlili očkování včetně podávání třetí dávky vakcíny lidem starším 60 let.

Nový izraelský lék na těžký covid se inhaluje. Pacient je za pár dní doma

Blízký a Střední východ

Vakcína Pfizer/BioNTech podle izraelského ministerstva zdravotnictví z velké části dokáže zabránit hospitalizacím či vážnému průběhu covidu-19, ale je už méně účinná proti šíření varianty delta. Podle pondělních údajů tvoří většinu

nových případů plně očkovaní lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám