Hlavní obsah

Návštěvy nesmí do nemocnic ani za rodičkami

Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. Upravené mimořádné opatření ve středu ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu.

Foto: David Taneček, ČTK

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové platí zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. Ilustrační foto

Článek

„Toto mimořádné opatření nabývá platnosti okamžikem jeho vydání,” píše se v dokumentu.

Zákaz návštěv v nemocnicích a zařízeních pobytových sociálních služeb má zabránit nákaze především u nejrizikovějších skupin, jako jsou senioři či lidé s dalšími onemocněními. Ostatní výjimky zůstaly v platnosti. Zákaz se tak nadále netýká návštěv na dětských odděleních, u lidí s omezenou svéprávností, lidí s nemocí v posledním stadiu či v hospicích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve uvedl, že u těchto skupin lidí je riziko nákazy menší.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi vláda v pondělí zakázala opouštět areál těchto zařízení. Zároveň seniorům nad 70 let doporučila, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Starší lidé jsou nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, ohroženi nejvíce.

Potvrzených případů nákazy koronavirem bylo dnes večer v Česku 522, proti ránu jich přibylo 58. S nemocí COVID-19 je hospitalizováno zhruba 50 lidí. Pět z nich je ve vážném stavu. Nákaza se v Česku poprvé prokázala 1. března, vyléčili se zatím tři pacienti.

Reklama

Výběr článků

Načítám