Hlavní obsah

Na Ischgl se valí lavina žalob

Právo, Vladimír Plesník
Aktualizováno

Rakouský Ischgl, přezdívaný kvůli bujarým zimním radovánkám Alpská Ibiza, a nesjpíš i spolková země Tyrolsko, se nevyhnou sérii žalob včetně hromadných. Ty obviňují tamní úřady, provozovatele vleků, hoteliéry i majitele restaurací, že zatajili nebezpečí koronaviru, aby mohli nadále vydělávat.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský Ischgl. Ilustrační foto

Článek

Většina žalob pochází z Německa - z celkových 400 se jich 350 ze Spolkové republiky zaregistrovalo už dva dny po výzvě Rakouského svazu na ochranu spotřebitelů (VSV).

Drtivá většina z žalobců si vyrazila na dovolenou v Ischglu, oblasti považované za ohnisko stovek infekcí novým koronavirem po celé Evropě, přičemž 57letý lyžař z  německého Meklenburska-Předního Pomořanska zemřel na Covid-19. V březnu lyžoval v Rakousku.

Rakouští obhájci spotřebitelů už podali žalobu na tyrolského hejtmana Günthela Plattera, starosty, společnosti provozující lanovky a další vládní úředníky kvůli nedostatečnému zvládání katastrof v Tyrolsku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Čeká se až 2500 podání

Peter Kolba, zakladatel VSV, odhaduje, že v nejbližších dnech se mu ozve až 2 500 lyžařů. „Budeme zastupovat jejich práva,“ řekl. Dodal, že uzavřená smlouva o ubytování zahrnuje i povinnost ochrany a náležité péče. To zahrnuje i ochranu proti infekcím.

Pro hromadnou žalobu nyní VSV shromažďuje výpovědi svědků, aby prokázala, že „uzavření lyžařského střediska bylo zpožděno z komerčních důvodů".

Rakousko zavádí povinné nošení roušek v obchodech, v zemi je téměř 9000 nakažených

Koronavirus

Podle televize ZDF se případ infekce koronavirem objevil v restauraci Kitzloch v Ischglu na konci února. Místní provozovatel však incident kontaktním osobám ani zdravotnickým úřadům nenahlásil. Místo toho zůstala restaurace otevřena další dva týdny. „Hostů se tam mačkalo tolik, že obsluha si musela cestu davem vynucovat hlasitým pískáním,“ napsal týdeník Der Spiegel.

Bar je spojen se stovkami případů nákazy koronavirem, zejména v Německu, Rakousku, Dánsku a Norsku. Další hosté, kteří se tam nakazili na lyžařské dovolené, dorazili z Kanady, Velké Británie, Islandu a Švédska. „Poslední výdělkově silné víkendy měly naplnit kasy hoteliérů a lačnost zvítězila nad zodpovědností za zdraví obyvatel i hostů,“ napsal rakouský deník Der Standard.

Na COVID-19 zemřelo v Česku už 31 lidí, pozitivní test má 3257 osob

Koronavirus

Nitky až do Vídně?

Zaměstnanec lanovky potvrdil listu Kronen Zeitung, že dokonce ještě po rozhodnutí o karanténě pro první oblasti v Tyrolsku, pět tisíc rekreantů z Ischglu stále lyžovalo, protože provozovatelé otáleli s tím, aby pokyn vešel ve známost. Rakouská média také informovala o tom, jak místní politici a lobbisté uplatňovali přímý vliv, aby nebyl ohrožen turistický byznys.

Deník Der Standard nyní také obviňuje spolkovou vládu ve Vídni, že o událostech v Tyrolsku věděla v rané fázi, ale že to z politických důvodů tajila. Obžalovaní politici v Tyrolsku jsou členy lidové strany ÖVP kancléře Sebastiana Kurze.

Reklama

Výběr článků

Načítám