Hlavní obsah

Na druhou vlnu není Francie připravena, varují vědci

Právo, DPA, ČTK, mcm

Jen necelých šest procent obyvatel Francie se nakazilo nebo nakazí koronavirem do 11. května, kdy začne postupné rušení nynějších omezení pro pohyb. Ukázala to studie francouzských expertů z Pasteurova institutu a dalších institucí.

Foto: Pool, Reuters

Pacienti jsou převáženi z přeplněných nemocnici v Paříži a jejím okolí vlaky TGV na západ Francie

Článek

„Zdá se, že imunita obyvatelstva je nedostatečná, aby se vyhnulo druhé vlně, pokud budou všechna kontrolní opatření uvolněna,“ varovali vědci. Jejich odhad, že do 11. května se původcem nemoci covid-19 nakazí 5,7 procenta obyvatelstva, znamená, že nákazu prodělá jen necelý zlomek počtu lidí, kterého je třeba k dosažení skupinové imunity. O ní lze hovořit až poté, co imunity vůči dané chorobě dosáhlo nejméně 70 procent obyvatel země.

Výzkumníci kombinovali údaje z francouzských nemocnic s modelovým vývojem epidemie na palubě výletní lodi Diamond Princess. Podle jejich odhadů nakazil na počátku epidemie každý nakažený v průměru více než tři další lidi. Po zavedení izolačních opatření nakazil jen každý druhý nemocný jednu další osobu.

Noční nepokoje na předměstích neslábnou

Paříž chce svým obyvatelům rozdat na dva miliony roušek proti koronaviru. Starostka Anne Hidalgová řekla, že akce vyjde metropoli na tři miliony eur (asi 82 milionů Kč). Roušky mají nabízet lékárny. Zprvu se budou rozdávat především těm, kdo potřebují zvláštní ochranu před covidem-19. Hidalgová volala po povinném nošení roušek v hromadné dopravě.

Na francouzské letadlové lodi se koronavirem nakazilo přes tisíc lidí

Koronavirus

Na chudých pařížských předměstích, obývaných převážně potomky přistěhovalců, sílí napětí mezi policií a místními obyvateli. Pořádkové síly už několikrát zasahovaly proti mladíkům, kteří zapalovali odpadkové koše a házeli dělbuchy. Nepokoje se šíří navzdory přísnému omezení pohybu kvůli koronaviru.

Vypukly po sobotní dopravní nehodě, při níž třicetiletý motorkář, který jel vysokou rychlostí a bez helmy, narazil do otevřených dveří neoznačeného policejního vozu a těžce se zranil. Místní tvrdí, že policisté otevřeli dveře záměrně, aby motocyklistu zastavili. Policie to popírá.

Paříží druhou noc zmítaly nepokoje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám