Hlavní obsah

Na britskou variantu zabírají všechny tři vakcíny

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny tři v Česku dostupné vakcíny, tedy Pfizer, Moderna a AstraZeneca, jsou účinné i proti britské mutaci, která se rychle šíří napříč kraji. Informoval o tom vakcinolog Roman Chlíbek.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Velkokapacitní centrum v Liberci zahájilo v pondělí očkování proti covidu-19.

Článek

Na jihoafrickou nebo brazilskou variantu, které se v Česku zatím nepotvrdily, ale takový efekt nemají. Podle Chlíbka bude nejspíš nutné vakcíny upravit. „To, že tady nebudeme mít jihoafrickou mutaci, je nesmyslné. Musí se tady časem objevit,“ poznamenal.

Na jihoafrickou nebo brazilskou variantu ale takový efekt nemají
Roman Chlíbek, vakcinolog

Současně vyvrátil, že by AstraZeneca byla pro seniory riziková. Věkové omezení do 65 let, ke kterému některé státy kvůli omezenému množství dat přistoupily, podle něj není nutné a lidé nemají důvod k obavám. „To nejdůležitější, proč se očkuje, je snížení počtu hospitalizací a úmrtí,“ dodal.

S odstupem větší účinek

Pozornost se poslední dny upírá hlavně k vakcíně od AstraZeneky, které se v Česku zatím vyočkoval jen zlomek. Vakcinologická společnost nově zdravotníkům doporučuje, aby druhou dávku této látky podávali s větším odstupem, ideálně až po třech měsících. Původní doporučení bylo mezi čtyřmi a 12 týdny.

Podle Chlíbka je vakcína AstraZeneca účinná proti závažným průběhům, hospitalizaci i úmrtím na 100 procent. „Její účinnost celkově proti covidu mezi první a druhou dávkou je 78 procent a po aplikování i druhé dávky je to 81 procent,“ vysvětlil Chlíbek.

Chlíbek: Druhou dávku vakcíny AstraZeneky je potřeba oddálit. Pak funguje lépe

Domácí

„Poslední studie ukázaly, že jestli se druhá dávka dá až po třech měsících, prudce narůstá její účinnost,“ řekl. Vakcíny by se tak mohly dostat na více zájemců.

Kromě toho podle Chlíbka nemusí zdravotníci tlačit na to, aby za jeden den vyočkovali všechny dávky z otevřeného balení. „AstraZeneca je ideální pro očkování v ordinacích, všechny dávky se nemusí vyočkovat za jeden den. Načatá vydrží při chladničkové teplotě až dva dny,“ řekl. Druhá dávka vakcíny Pfizeru a Moderny se aplikuje zhruba po měsíci.

Dětem zatím ne

Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že je AstraZeneca stejně bezpečná jako jiné dosud schválené vakcíny. Vedlejší účinky, které někteří naočkovaní popisují, patří mezi obvyklé – bolest v místě vpichu, bolest hlavy, svalů nebo horečka.

Podle ministerstva je vakcína vhodná pro seniory nad 65 let, nedoporučuje se ale u dětí. Pro doporučení u těhotných žen nejsou dostatečná data, škodlivé účinky se ale při výzkumu neukázaly.

Lidé po očkování od března zřejmě nebudou muset do karantény

Domácí

Naočkováno alespoň jednou dávkou je podle údajů ministerstva zdravotnictví v Česku 653 206 lidí.

Od 1. března se registrační systém otevřel i pro školské pracovníky a seniory nad 70 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám