Hlavní obsah

Lidé po očkování od března zřejmě nebudou muset do karantény

Aktualizováno

Lidé, kteří dostali obě dávky očkování proti covidu-19, od března po kontaktu s nakaženým zřejmě nebudou muset do karantény. Úprava podmínek nařízení karantény se nyní připravuje. Novinářům to v pondělí řekl vakcinolog a předseda epidemiologické skupiny Roman Chlíbek. Diskutuje se i o tom, že by očkovaní pracovníci domovů pro seniory nemuseli pravidelně podstupovat testy.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Dávky vakcíny od čínského Sinovaku

Článek

Do karantény nyní musejí podle metodického pokynu podepsaného hlavní hygieničkou i lidé, kteří byli proti koronaviru očkováni. Epidemiologická skupina doporučila, že by lidé nemuseli do karantény, pokud by dostali obě dávky vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.

Musí mít také certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému. Podmínkou by také podle Chlíbka bylo, že očkovaný člověk po kontaktu s nakaženým nemá příznaky.

Chlíbek: Druhou dávku vakcíny AstraZeneky je potřeba oddálit. Pak funguje lépe

Domácí

„Pokud člověk splní tato kritéria, pak by nešel do karantény v případě kontaktu s pozitivní osobou. Připravuje se to tak, aby to platilo od prvního března,” řekl Chlíbek. Podle něj konkrétní znění úpravy nyní řeší hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Odborníci také diskutují o tom, že očkovaní zaměstnanci domovů pro seniory by nemuseli pravidelně podstupovat testování na covid-19. Podle Chlíbka k testování není odborný důvod.

Očkování by mělo v budoucnu přinést výhodu také lidem, kteří cestují a kteří nyní po návratu do ČR musí na testy a do karantény. To by už nebylo nutné a mělo by to platit i pro vycestování do zemí, které po Češích při příjezdu vyžadují testy či karanténu. Podle Chlíbka ale zatím v EU nepanuje shoda na tom, jak by si jednotlivé země uznávaly doklady o očkování.

Do karantény musí i očkovaní, tvrdí hlavní hygienička. Babiš do ní nešel

Domácí

Epidemiologové se zatím podle Chlíbka nezabývali možným zpřísněním platných opatření proti šíření koronaviru. O víkendu zpracovali odůvodnění, na základě kterého by ministerstvo v pondělí mělo nařídit povinné nošení respirátorů na místech s větší koncentrací lidí od úterý.

O povinnosti nosit respirátory na pracovištích odborníci také nediskutovali. Odborná skupina podle svého předsedy v minulosti doporučovala uzavření celých krajů, v kterých se masivně šíří nakažlivější britská mutace koronaviru. Vláda ale nakonec rozhodla o uzavření jen v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov.

Reklama

Výběr článků

Načítám