Hlavní obsah

Půjdeme německou cestou, oznámil Kuba. Jihočeský kraj připraví očkovací centra

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeský kraj plánuje kvůli očkování proti koronaviru zřídit v každém svém okrese velké vakcinační centrum. Připravená by měla být do konce ledna, řekl v úterý na tiskové konferenci v Českých Budějovicích hejtman Martin Kuba (ODS).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Hejtman Martin Kuba

Článek

V ideálním případě by se v Jihočeském kraji, kde žije téměř 650 tisíc lidí, očkovalo asi 350 až 400 tisíc obyvatel, což by v regionu zajišťovalo určitou kolektivní imunitu.

„V případě, že budeme očkovat takové množství lidí, nebude to organizačně ani administrativně jednoduché, a proto jsme se inspirovali v Německu. Abychom zvládli naočkovat potřebné množství lidí, budeme muset zřídit v každém okrese velké vakcinační centrum. Denně se bude jednat o čtyři až pět tisíc lidí,“ uvedl Kuba, který by chtěl mít připravená očkovací centra do konce ledna.

Německo už očkuje. Nanečisto

Evropa

V očkovacích centrech by měli podle Kuby působit lékaři, zdravotníci z nemocnic, ale také obvodní lékaři.

„Samozřejmě že se je chystáme oslovit, zda se budou chtít na očkování dobrovolně podílet. Budu také jednat s ministrem (zdravotnictví), zda by se neměli obvodní lékaři podílet na očkování povinně, a ulehčit tak zátěži lékařů z nemocnic,“ podotkl Kuba.

Připustil ale, že zatím není jasné, kdy dorazí dostatečný počet vakcín k velkému očkování obyvatel. „Zatím je jasné, že prvních 975 vakcín dostaneme na jihu Čech na konci prosince a dalších 9750 vakcín v lednu,“ upozornil Kuba.

Babiš se nechá očkovat hned první den

Domácí

První vakcíny dorazí do České republiky ještě v prosinci, s očkováním se má začít 27. prosince, v Jihočeském kraji by měla být první dávka aplikována 28. prosince.

Jako první mají být naočkováni zdravotníci a senioři v nemocnicích, veřejnost bude mít příležitost nejdříve v druhé polovině února. Cílem je především snížit úmrtnost na covid-19 a zajistit fungování zdravotnického systému.

„O vakcínách se bude rozhodovat v jednotlivých nemocnicích, ale měli by je dostat zdravotníci a senioři v jednotlivých nemocnicích,“ zmínil Kuba.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Kuba se rozhodl pro vakcinační centra po vzoru Německa, i přesto že ministr zdravotnictví Jan Blatný se k této cestě staví spíše odmítavě.

„Obávám se, že ministr bude říkat, já nechci jít touto cestou, ale pak bude chtít po krajích, aby naočkovaly co nejvíce lidí. Já budu předkládat ministrovi tuto jednoduchou matiku a o všem budeme diskutovat,“ dodal Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám