Hlavní obsah

Muž ze Seattlu se podruhé nakazil covidem. Tělo nemělo protilátky na zmutovaný vir

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Už dvakrát se koronavirem nakazil šedesátník z amerického Seattlu. Nejmenovaný muž se podle lékařů v první vlně nakazil wuchanským virem, zatímco podruhé jeho evropskou mutací, na kterou tělo nemělo vytvořené dostatečné protilátky, uvedl list Seattle Times.

Foto: Novinky

Přístroje na covid oddělení

Článek

Jedná se o třetí zaznamenaný případ ve Spojených státech, kdy se člověk nakazil nemocí covid-19 podruhé.

„Není to pro nás neočekávané. Věděli jsme, že imunita klesá vůči dalším respiračním onemocněním, ale trochu mě zaskočilo, že se takový případ vyskytl v naší nemocnici,“ uvedl specialista na infekční choroby ze Švédského lékařského centra v Seattlu Jason Goldman.

Jeho pacient, šedesátník z pečovatelského domu, se poprvé nakazil koronavirem v březnu. Uzdravil se až po více než 40 dnech, které strávil v nemocnici s horečkami, zápalem plic a dýchacími obtížemi. Pět měsíců po uzdravení mu opět vyšel test na covid-19 pozitivně.

V New Yorku kvůli koronaviru končí jeden z nejvíce ikonických hotelů

Cestování

Opětovná infekce je podle vědců vzácná. Po prodělání nemoci se totiž u lidí vytvoří v těle protilátky. Dosud není známo, jak dlouho proti viru působí, nejčastěji se hovoří o 90 dnech.

„My pořád nevíme, jak vysoká musí imunita u člověka být, aby ho dostatečně ochránila,“ připomněl Goldman. Šedesátník už se zotavil i z druhého nakažení a průběh nemoci u něj byl mírnější, což naznačuje, že v těle určité protilátky měl, byť nebyly dostatečně silné na to, aby ho uchránily před opětovným nakažením.

Zdá se, dodal Goldman, že podobný průběh u reinfekce zažila většina ze zhruba dvou desítek lidí po celém světě, kteří se koronavirem nakazili podruhé. Těžší průběh druhé nemoci měl 45letý pacient z Virginie i 89letá pacientka z Nizozemska. Podle lékařského časopisu The Lancet se jedná o vůbec první případ úmrtí při opětovné nákaze. Žena ale kromě koronaviru trpěla rakovinou a chodila na chemoterapii.

Švédské lékařské centrum ve spolupráci s Institutem systémové biologie v Seattlu provedlo detailní analýzu, jak lidské tělo reaguje na reinfekci koronavirem. Vědci zjistili, že tělo vytvářelo protilátky jen pomalu. Zejména pak ty, které jsou proti viru nejefektivnější.

Analýza navíc pomohla zjistit, že šedesátník ze Seattlu se v první vlně nakazil původním nezmutovaným kmenem koronaviru, který zasáhl na přelomu roku čínský Wu-chan. Druhou infekci způsobil tzv. evropský virus, tedy mutace původní formy, která se do Spojených států dostala přes Evropu. Tento kmen nyní u nakažených v USA převládá.

Šíření koronaviru vzduchem není zanedbatelné. Vědci vyvrací mýty včetně neúčinnosti roušek

Koronavirus

Experti také zjistili, že protilátky, které si nakonec po čase tělo vytvořilo proti „evropskému“ viru, byly účinnější než protilátky „wuchanské“. Vědci ale dodali, že rozdíl není tak markantní, aby hrál roli při vývoji vakcín.

Kromě toho, že opětovné nakažení je už tak vzácné, tak zasahuje především lidi s narušeným imunitním systémem, dodal virolog Bill Messer z oregonské univerzity. Pacient ze Seattlu kupříkladu trpěl emfyzémem plic, tedy nashromáždění vzduchu v tkáních.

Goldman uvedl, že ačkoli o reinfekci dosud experti vědí málo, zdá se, že většina lidí, kteří se koronavirem opětovně nakazí, nejsou infekční a nemůžou tudíž nakazit dalšího člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám