Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj čeká na pomoc vojáků. Nákazu měli i v klimkovických lázních

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajské vojenské velitelství v Ostravě už má informace o tom, jak by měla vypadat pomoc vojáků v Moravskoslezském kraji. V úterý ráno to Právu za velitelství sdělil Martin Ogořalek. Region patří aktuálně k nejpostiženějším z hlediska nákazy, nový případ se vyskytl i v lázních v Klimkovicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Vojáci by v kraji měli pomáhat při testování tisíců lidí.

„Je vyčleněné pro celé Česko 14 odběrových týmů, které budou dvoučlenné. Pro každý kraj je určen jeden tým, který má pomáhat s hromadným testováním. A protože máme v Moravskoslezském kraji takové problémy se šířením koronaviru, tak bylo rozhodnuto, že nyní zde bude nasazeno až pět těchto týmů místo jednoho. Začnou pomáhat v dolech na Karvinsku v sobotu 18. července. Měly by zde být do středy 22. července,“ sdělil Ogořalek s tím, že samozřejmě se týmy v rámci celého Česka budou přesouvat dle potřeby.

Vojtěch: Roušky v MHD by se mohly vrátit na podzim

Koronavirus

Pro celé Česko je vyčleněno 68 vojáků. Z toho bude 30 mediků, kteří budou řešit chytrou karanténu pro krajské hygienické stanice. Dalších 10 vojáků tvoří řídící koordinační analytický tým.

Ogořalek ale upozornil, že situace se bude měnit dle potřeby. „Toto jsou informace z úterního rána,“ dodal.

Vláda vyčlenila 68 vojáků na pomoc v boji s koronavirem

Domácí

V nepříjemné situaci se nyní ocitly i lázně v Klimkovicích u Ostravy. V pátek zde zjistili, že mají jednoho nakaženého fyzioterapeuta na dětském oddělení.

„Měl teplotu a nějaké příznaky, a protože pracuje v exponované profesi, tak šel na test, který mu vyšel pozitivně. Hygieně jsme následně předali kontakty na všech 22 lidí, se kterými u nás byl v kontaktu. Jedná se hlavně o fyzioterapeuty, kteří skončili v karanténě, a lázně je nyní platí 100 procenty,“ uvedla mluvčí klimkovických lázní Ivana Gračková.

Dodala, že v kontaktu s fyzioterapeutem byly i čtyři děti, které odjely domů. Lázně jsou nyní naplněny z 95 procent, proto zde nyní řeší, jak zabezpečit cvičení pro klienty na dětském oddělení, když tolik fyzioterapeutů skončilo v karanténě.

Na Jihlavsko se vrací povinné roušky

Koronavirus

„Doufáme, že pracovníci budou rychle otestováni a my budeme vědět, co dál. Jinak na dětském oddělení byly zrušeny hromadné akce. Dospělé oddělení funguje normálně, protože je i stavebně odděleno od toho dětského,“ popsala situaci Gračková.

Lázně na dva dny, v pondělí a úterý, zrušily příjem nových klientů. Bezpečnostní opatření tu fungují stále bez omezení, tedy nosí se roušky a dodržuje se původní dezinfekční režim. Za dobu, kdy kvůli epidemii koronaviru musely být zavřené, tak tyto soukromé lázně přišly o 45 milionů korun.

Lázeňské vouchery: podporu řeší Evropská komise

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám