Hlavní obsah

Monacký plán B počítal poprvé s regentkou u žezla

Právo, vpl

Monacký kníže Albert II. (62) v úterý oznámil, že překonal nákazu nemocí Covid19. Avšak pro případ, že by se tak nestalo, připravil panovnický dvůr záložní plán. Ten počítal s tím, že jako regentka převezme moc jeho manželka Charlene (42), napsal týdeník Bunte.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Kníže Albert II. monacký s manželkou Charlene

Článek

„Mám kašel a mírnou teplotu. Cítím se jako při chřipce,“ řekl kníže v polovině března v telefonickém rozhovoru s tím, že na doporučení lékařů zamířil do karantény. „Před časem jsem prodělal těžký zápal plic,“ dodal na vysvětlenou.

V případě, že by se vladařův zdravotní stav zhoršil, monacká ústava předpokládá, že žezla by se chopil další člen panovnické rodiny Grimaldiů – Albertův syn Jacques, šestiletý chlapec, který má dvojče Gabrielle. „Protože je neplnoletý, zastupovala by ho matka,“ připomněl Bunte. Kdyby i ona onemocněla, regentství by přešlo na princeznu Caroline (63), Albertovu sestru.

Monarchie trpí

Charlene s dvojčaty odjela do Roc Agel, venkovské rezidence poblíž francouzských hranic. Naštěstí se jim nákaza vyhnula. „Dvojčata stihly žaludeční potíže, nic víc,“ řekl otec.

Nákaza v Itálii zřejmě kulminuje

Koronavirus

Monako v době pandemie strádá. Oficiální statistiku, která zatím eviduje 55 nakažených a jednoho mrtvého, zkresluje nízký počet testů. Podíl lidí starších 65 let přitom činí 33 procent, což je nejvyšší číslo v Evropě po Vatikánu. V ministátečku tak žije početná riziková skupina, pro kterou je připravena pouze jediná klinika.

Turistika, jeden ze stěžejních zdrojů příjmů, se nyní úplně zhroutila. Přístav, kam obří výletní lodě denně přivážely tisíce hostů, zůstává uzavřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám