Hlavní obsah

Moderna požádá o mimořádné schválení své vakcíny v USA i Evropské unii

– Washington
Novinky, Michal Sobotka

Farmaceutická společnost Moderna ještě v pondělí požádá o autorizaci své vakcíny u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Podle oficiálního prohlášení bude žádat o mimořádné schválení také v Evropské unii. V poslední fázi klinických testů měla vakcína od Moderny úspěšnost 94,1 procenta.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Moderna požádá o mimořádné schválení své vakcíny

Článek

„Musím říct, že data vypadají vskutku velice dobře,“ uvedl jeden z členů poradního výboru FDA Paul Offit. Vakcína podle dat a analýz navíc dokáže se stoprocentní účinností zabraňovat těžkým průběhům nemoci covid-19.

Čínští vědci pobavili: Koronavirus pochází i z Česka

Koronavirus

„Věříme, že naše vakcína dokáže úplně změnit průběh celé pandemie. Zabrání vážným průběhům, hospitalizacím a především úmrtím,“ řekl výkonný ředitel Moderny Stéphane Bancel.

Hlavní lékař farmaceutické společnosti Tal Zaks dokonce přiznal, že se po analýze dat rozplakal.

Jedna z dražších

Moderna ještě v průběhu pondělí vyplní oficiální žádost k mimořádnému užití své vakcíny u FDA. Data už poskytla také několika dalším regulačním úřadům po celém světě, u kterých bude také usilovat o nasazení léku.

Očkování v lednu. První půjdou zdravotníci, senioři a nemocní

Koronavirus

Vakcína od Moderny bude patřit mezi dražší. Bancel německému listu Welt am Sonntag řekl, že cena dávky by se měla pohybovat od 10 do 50 dolarů (220 až 1100 korun). Podle Observeru se Evropská unie snaží vyjednat, aby cena v zemích sedmadvacítky nepřekročila 25 dolarů (necelých 550 korun).

Moderna je druhou společností, která žádá o mimořádné schválení své vakcíny. Před deseti dny stejně postupovala společnost Pfizer, která vakcínu vyvíjí ve spolupráci s německým BioNTechem. FDA bude obě žádosti posuzovat v prosinci, do oběhu by se tak vakcína mohla dostat začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám