Hlavní obsah

Místo piva se do základů pro petky ukládají vzorky pacientů

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovar Starobrno rozjel spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno. Dodává jí preformy, tedy základ pro budoucí „petky“, ze kterých se v pivovaru na speciální lince vyfukují, plní a balí PET lahve s pivem.

Foto: Starobrno

Preforma

Článek

Nyní preformy našly také jiné využití. Slouží na odběrových místech k uložení vzorků lidí s podezřením na nákazu Covid-19. Zatím pivovar nemocnici dodal 3000 těchto preforem.

Za vším prý byla náhoda. Náměstek bohunické nemocnice Ondřej Ludka před časem navštívil pivovar Starobrno, aby si ho prohlédl při exkurzi určené veřejnosti. Její součástí je i prohlídka PET linky z ochozu. „Pan profesor si po čase vzpomněl, že preforma ze speciálního plastu se šroubovacím uzávěrem, navíc z nerozbitného materiálu, by se lékařům hodila při odběrech vzorků testovaných lidí,“ popsala začátek spolupráce mluvčí pivovaru Ludmila Čechová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Odběry do preforem Starobrna se uskutečňují ve stanech před nemocnicí. „Prozatím jsme nemocnici předali prvních 3000 kusů, do budoucna počítáme s dalšími dodávkami podle potřeby. Jsme rádi, že můžeme takto pomoci,“ uvedl ředitel pivovaru Starobrno Karel Honegr.

„Potěšilo mě, že preformy ze Starobrna našly takové nečekané uplatnění. Jsem rád, že přispějeme k řešení současné složité epidemiologické situace doslova v první linii. Až vše pomine, rádi zdravotníky pozveme na prohlídku pivovaru,“ doplnil Milan Schramm, ředitel výroby a logistiky společnosti Heineken ČR, do které Starobrno patří.

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

Starobrno pomáhá i zdravotníkům i jinak – pivovar poslal třeba dodávku nealkoholických radlerů záchranářům Jihomoravského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám