Hlavní obsah

Ministerský semafor se bude obnovovat pouze jednou týdně. Je prý jen pro orientaci

Právo, Jan Martinek
Praha

Jak se orientovat podle koronavirového „semaforu” ministerstva zdravotnictví? Co dělat, když zrovna pojedu na návštěvu či pracovně do vedlejšího okresu, který je označený zeleně či žlutě? Je potřeba brát s sebou roušku? Semafor, který ministerstvo představilo v pondělí a který rozděluje Česko na různě barevné okresy podle epidemiologické situace, vyvolal u mnoha lidí řadu otázek. Zvlášť když v jednotlivých regionech mohou nyní hygienici nastavovat různá opatření.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Ukázkaová mapa z prezentace ministerstva zdravotnictví. Má zachycovat situaci s koronavirem v okresech v období od 20. do 26. července, zástupci resortu však zdůrazňovali, že je zatím zkušební

Článek

Mapa bude zveřejněna na webových stránkách ministerstva koronavirus.mzcr.cz. Budou v ní data o situaci v jednotlivých okresech, která budou aktualizována jednou týdně. První mapu by mělo ministerstvo publikovat 3. srpna.

„Ukáže týdenní situaci. Nejedná se o on-line mapu, ve které by občané viděli k dané chvíli platná opatření,“ řekla Právu mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

A jaký je tedy smysl mapy, když může odrážet data i několik dnů stará? „Je to pro občany nějaký signál o epidemiologické situaci v daném regionu. Podle barvy se podívají, jaká opatření by místní krajská hygienická stanice mohla přijmout,“ popsala Štěpanyová.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

V mapě budou okresy označeny vždy nějakou barvou značící stupeň pohotovosti.

„Jedná se o orientační plán, podle něhož budou jednotně postupovat orgány ochrany veřejného zdraví a ministerstvo zdravotnictví. Nicméně epidemiologickou situaci nelze absolutně vměstnat do tabulek, proto je samozřejmé, že situace v regionech bude mít do určité míry svá specifika,“ uvedla Štěpanyová s tím, že hygienické stanice se mohou rozhodnout zavést preventivní opatření na základě určitých signálů či nového ohniska.

Pro veřejnost ale bude podle jejích slov situace předvídatelnější než dosud.

Maďar: Roušky v metru se určitě rušit nebudou, spíš se zavedou i jinde

Domácí

Semafor má čtyři barvy: bílou pro okresy, v nichž je riziko nákazy téměř nulové, zelenou pro místa, kde se nákaza koronavirem vyskytuje, ale bez komunitního přenosu. Žlutý stupeň ukazuje, že komunitní přenos, při němž není možné vystopovat zdroj nákazy, je v počínajícím stádiu a červené budou ty okresy, kde se nákaza šíří nekontrolovaně. Žlutá je zatím jen Praha. Moravskoslezský kraj má nyní zelenou barvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám