Hlavní obsah

Každý třicátý test odhalil nakaženého

ČTK, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratoře v Česku provedly od konce ledna už více než milion PCR testů na koronavirus. V průměru tedy zhruba každý třicátý odhalil nakaženého. Tento poměr se však v průběhu času dost mění. Aktuálně se sedmidenní klouzavý průměr podílu pozitivních testů blíží sedmi procentům.

Před odběrovými místy v Praze se tvoří dlouhé fronty (reportáž z 8. září)Video: Novinky

 
Článek

Česko eviduje ke čtvrtečním u večeru od začátku pandemie 31 759 případů koronaviru, přičemž v posledních dnech se přírůstky zvyšují. Nemocných je nyní rekordních 10 588 lidí.

Zvyšuje se i počet testovaných. Hranice milionu padla po výrazném přírůstku testů v úterý a ve středu. V úterý jich laboratoře provedly 15 976, ve středu 14 416. Úterní počet testů představuje dosavadní rekord.

V jednotlivých dnech podíl pozitivních testů dost kolísá, více proto o vývoji napoví sedmidenní klouzavý průměr. Ten se nyní blíží sedmi procentům, což je nejvíce od konce března, kdy v České republice epidemie teprve začínala.

Nejnižší podíl pozitivních testů byl v květnu, kdy ještě platila přísná omezení běžného života, tehdy se sedmidenní klouzavý průměr držel pod jedním procentem – při zhruba polovičním počtu testů proti dnešku.

Podle celkového počtu testů na 100 000 obyvatel je Česká republika s 9480 testy v rámci EU na 21. místě – méně testů má jen šest zemí „sedmadvacítky“. Ještě v polovině května byla ČR v tomto srovnání na 16. místě. Ve světě je ČR na 63. místě, v květnu se pohybovala na konci čtvrté desítky.

Koronavirus se v Česku nyní šíří zejména mezi dětmi a mladými, dokládají čísla

Domácí

Zahlcená Bulovka

K testování chodí lidé buď na doporučení lékaře, pak jim test hradí pojišťovna, nebo se mohou nechat otestovat jako samoplátci sami. Těchto lidí s rozmachem nákazy v posledních dnech přibývá, s čímž už jsou třeba v Praze problémy – tvoří se fronty a objednaní jdou na řadu se zpožděním.

Pražská Nemocnice na Bulovce si ve čtvrtek postěžovala, že tamní odběrové místo je zahlceno zájemci a že pracovníci nestíhají přijímat lidi, kteří přicházejí bez online objednání. Mluvčí nemocnice upozornila, že kapacita testovacího místa je 1000 osob denně a že neobjednané odběry nebudou moci v případě samoplátců dále provádět.

Reklama

Výběr článků

Načítám