Hlavní obsah

MAPA: V malé vísce na Rokycansku přibylo za den 80 nakažených

Právo, Novinky, Patrik Biskup

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo data o denních případech nakažených covidem-19 v jednotlivých obcích. Z toho tak lze vyčíst, kde koronavirus každý den dominuje. Například v obci Liblín na Rokycansku, kde žije 272 obyvatel, za jediný den přibylo 80 nakažených. Jde o klienty místního domova sociálních služeb.

Článek

Klienti a zaměstnanci byli v neděli na doporučení hygieny plošně otestováni. Nákaza se potvrdila u více než poloviny ze 130 klientů a u pětiny z 80členného personálu.

„Počet pozitivních na covid-19 zřejmě dál poroste. Neznáme totiž ještě všechny výsledky testů. Zatím jsme u klientů na čísle 73 a máme patnáct nemocných zaměstnanců,“ řekl v pondělí odpoledne ředitel domova Petr Kounovský.

Poslední opatření před lockdownem? Roušky povinně venku i v autě

Koronavirus

V zařízení, jehož zřizovatelem je Plzeňský kraj, jsou umístěni jak senioři, tak lidé s mentálním či jiným zdravotním postižením. Průběh nemoci je u všech nakažených zatím mírný, uvedl Kounovský. Nakažení mají jen zvýšenou teplotu.

„Zdraví klienti jsou teď izolováni od nemocných. Vyčlenili jsme jim zvláštní místnosti, které měly být původně určeny pro nemocné. Jenže ta situace je zcela opačná, kdy tady máme převahu infikovaných,“ uvedl dále Kounovský.

Číslo je paradoxní i ve srovnání s přírůstkem ve velkých městech. V Liblíně přibylo za neděli více nakažených než například v Olomouci nebo ve Zlíně. V Prvním jmenovaném městě to bylo v neděli 42 případů, ve druhém 68. V Brně se za neděli nakazilo 94 lidí, v Ostravě 184 a v Praze 658.

Každá obec

Na mapě je možné vyhledat každou obec v České republice buď zadáním jejího jména v levém horním rohu, nebo přímo kliknutím na mapu. Tmavší barvy přitom značí vyšší počty denních přírůstků. Nakažení jsou do obcí řazeni dle trvalého bydliště.

Lze také dohledat přírůstek nakažených v Praze v jednotlivých městských částech.

Ministerstvo také uvolnilo data za jednotlivé městské části hlavního města Prahy. Na další krajská města si však bude muset veřejnost ještě počkat.

Koronavirus a Česko: Mapa nakažených a hospitalizovaných v obcích a městech

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám