Hlavní obsah

Mapa: U nás všichni zdrávi, hlásí dva okresy

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po víkendu v Česku přibyly desítky uzdravených pacientů z nemoci covid-19. Zachytili jsme v mapách, ve kterých okresech se pacienti již zcela zotavili a kde se nákaza i nadále šíří. Například Pelhřimovsko a Českokrumlovsko nemá v tuto chvíli žádný potvrzený případ koronaviru.

Článek

Stejně dobře na tom bylo i Chomutovsko, tam se však o víkendu jeden nový případ koronaviru objevil.

Velmi dobře jsou na tom i další okresy: Hodonín (9 uzdravených pacientů z 10), Jindřichův Hradec (16 ze 17), Písek (8 z 9) nebo Rakovník (13 ze 14), Rychnov nad Kněžnou (16 ze 17) a Žďár nad Sázavou (37 ze 38).

Redakce Novinek z krajských hygienických stanic získala postupně všechna data o zotavených pacientech, aby mohly vzniknout celkové přehledy podle jednotlivých okresů.

Aktuální stav jsme zachytili v úvodní mapě, která zobrazuje doposud aktivní zjištěné případy koronaviru. Mapa je vystínovaná podle přepočtů na 100 tisíc obyvatel a vychází z počtů uzdravených pacientů k aktuálnímu datu, jež jsme odečetli od počtů nakažených ke stejnému datu. Ne všechny hygienické stanice zveřejňují počty zemřelých za jednotlivé okresy, proto se mezi aktivními případy mohou objevit i zesnulí v souvislosti s koronavirem, jichž bylo k dnešnímu ránu za celou Českou republiku 283.

Viditelně se daří jihu Čech a Vysočině, dobře je na tom Hodonínsko a sever Čech. Na severu Moravy se stále objevují nové případy nakažených a zatím nejhůře je na tom západ Čech – Domažlicko a Chebsko. Nově nakažení viditelně přibývají i v hlavním městě a jeho okolí.

Na Chebsku počet nakažených stále roste, chce to cílený zásah, říká Dušek

Koronavirus

V dalších mapách pak zobrazujeme vývoj v čase, kde si můžete kliknutím na vybraný okres zobrazit detaily o tom, jak se počty nakažených a posléze uzdravených pacientů vyvíjely po dobu trvání pandemie na území České republiky.

Mapy jsme barevně odlišili: zelené odstíny zobrazují výlučně potvrzené případy uzdravených pacientů, poslední mapa pak ukazuje kumulativní počty potvrzených případů nákazy.

Aby se pacient ocitl v kategorii uzdravených, musí být jeho dva po sobě jdoucí testy na koronavirus negativní. Obecně platí, že se kontrolní testy provádějí ve chvíli, kdy pacient hlásí výrazně ustupující nebo úplně vymizelé příznaky nemoci.

K ústupu nákazy nedochází jen v České republice, ale globálně, experti však upozorňují, že na podzim a v zimě může být nápor ještě větší, než jaký jsme zažili teď. Například ředitel amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield varuje, že můžeme čelit chřipkové i koronavirové epidemii ve stejný čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám