Hlavní obsah

Luxusní jordánské hotely u Mrtvého moře se proměnily v karanténní zónu

Novinky, jky

Kdo se chcete vrátit do země, vraťte se do pondělí, zněla jasně výzva jordánské vlády vůči občanům země žijícím v zahraničí. Od úterý je mezinárodní letiště v Ammánu v rámci prevence rozšíření nákazy koronavirem uzavřené. Všichni Jordánci, kteří se vrátili v pondělí do své země, byli v armádních autobusech převezeni v doprovodu vojáků do luxusních hotelů u Mrtvého moře, kde je čeká dvoutýdenní karanténa.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zázemí hotelu Hilton u Mrtvého moře. Člověk by si uměl představit i horší místo pro karanténu.

Článek

Jordánsko eviduje zatím 29 případů nákazy koronavirem, z nichž jeden pacient se již vyléčil. Tamější ministr pro mediální záležitosti Amjad Adaileh v pondělí oznámil, že vláda okamžitě zavádí nová bezpečnostní opatření pro minimalizaci rozšíření nákazy koronavirem. Jedním z nich je i uzavření hlavního letiště v zemi.

Jordánci dostali nejdříve zákaz vítat na letišti své příbuzné po příletu, nyní je už letiště v Ammánu pro komerční lety uzavřeno úplně. V poslední hodině před začátkem nových opatření přiletěly ještě spoje z Londýna, Dubaje a Istanbulu, kterými se Jordánci vraceli do své domoviny.

Vláda v USA omezuje shromažďování, uzavření hranic nezvažuje

Koronavirus

Povolení přistát nakonec dostal i letoun Royal Jordanian letící z Tel Avivu, který dosedl na letištní plochu 29 minut po půlnoci místo plánovaného příletu ve 23:55.

Omezení platí samozřejmě i pro odlety. Poslední letadlo se odlepilo z tamější letištní plochy v pondělí ve 23:52, směřovalo do tureckého Istanbulu. Následně už byly všechny další lety zrušeny.

Náklady ponese stát

Již během dne byli ti, kteří přiletěli zpět do země, rozváženi do čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů kolem Mrtvého moře, kde se běžně léčí lidé z celého světa z kožních potíží. Nezbytné náklady na tento pobyt za občany ponese stát. Celkem se mělo v pondělí do země vrátit přes 4000 občanů.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

Místo domácí karantény určilo Jordánské hášimovské království celkem tři oblasti, kde bude probíhat oficiální povinná dvoutýdenní karanténa. Vyjma Mrtvého moře jsou další dvě místa v hlavním městě Ammánu a pobřežním letovisku Aqabě, informoval server Roya News.

Reklama

Výběr článků

Načítám