Hlavní obsah

Lovci virů vyrážejí do netopýřích jeskyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmy virologů pravidelně vyrážejí do útrob odlehlých netopýřích jeskyní, kde pátrají po dosud neznámých virech. Právě rozsáhlé jeskynní systémy obývané netopýry totiž říši virů slouží jako rezervoáry starých a inkubátory nových patogenů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Koronavirus SARS-CoV-2 se do světa rozšířil z Číny, a právě v jeskyních komplexech na území říše středu operují terénní týmů virologů, o jejichž riskantní práci ve své reportáži informovala stanice CNN.

Jakýkoliv kontakt s infikovanými netopýry nebo jejich krví, výkaly či močí může být život ohrožující. Všichni členové týmu musí být navlečeni v ochranných oblecích a být maximálně opatrní. Do jeskyní vyrážejí po setmění s čelovkami na hlavě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Chytit do sítě a uspat

Netopýry vylétávající z jeskyní lapají do sítí a následně prostřednictvím slabých anestetiky šetrně uspávají tak, aby jim neublížili. Z cév v křídlech jim odebírají vzorky krve, kterou pak analyzují v laboratořích. „Provádíme taky orální stěry a sbíráme vzorky trusu,“ řekl CNN Peter Daszak, prezident organizace EcoHealth Alliance, která se specializuje na pátrání po nových virech a prevenci pandemií.

Odebírání vzorků

Terénní virologové vzorky zmrazí tekutým dusíkem a rozesílají je do laboratoří po celém světě. Virus je přitom považován za nový pokud se jeho genetická informace od těch zanesených v otevřené virové encyklopedii liší o víc než dvacet procent.

Známe pouze zlomek

Daszak je lovcem virů přes deset let. Za tu dobu pracovně navštívil více než dvacítku zemí. Specializuje se zejména na hledání nových koronavirů, tedy příslušníků stejného kmene, z něhož pochází vir, který vyvolal současnou pandemii.

Čeští filmaři bojují za záchranu šiřitele koronaviru – luskounů

Film

„Shromáždili jsme více než 15 tisíc vzorků od netopýrů a v nich zachytili přes 500 nových koronavirů,“ uvedl Daszak s tím, že jeden z nich, odebraný v Číně v roce 2013, mohl být předchůdcem patogenu SARS-CoV-2.

V současné době je podle něj známo odhadem několik stovek potenciálně nebezpečných koronavirů, ve skutečnosti jich může být okolo 15 tisíc. Koronaviry navíc neustále mutují a vznikají nové. A to nejen v Číně.

Výzkumníci vytipovali 31 zemí, v nichž hrozí přenos nových virů z netopýrů na lidi, a právě v nich provádějí průzkum. Jedná se zejména o oblasti, kde rostoucí lidská populace přichází do kontaktu s divoce žijícími živočichy a někde je dokonce loví a konzumuje. Právě to patří mezi nejrizikovější chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám