Hlavní obsah

Lidé přestali přispívat nemocnicím. Firmy vydržely

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konto sbírky Pomoc nemocnicím Češi při jarní vlně pandemie poslali téměř milion korun. Všechny prostředky se proměnily v jídlo, nápoje, drogerii a ochranné prostředky. Nyní je na účtu nula. Lidé už pomoc neposílají. Přitom nemocnice se tentokrát obrátily už před dvěma týdny samy na organizátory projektu s žádostí o pomoc.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Na covidovém oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pomáhají i medici

Článek

„Do začátku léta se podařilo vybrat od firem a lidí více než 930 tisíc korun. Z těch jsme průběžně financovali potřeby nemocnic. Od té doby ale skoro nic, takže tuto chvíli je na účtu nula. Solidarita teď není taková, pokud jde o jednotlivce,“ popsala redakci Práva druhé kolo shánění pomoci pro zdravotníky Lucie Grošaftová, mluvčí projektu Pomoc nemocnicím.

„Společnosti, kterých se do projektu na jaře zapojilo téměř třicet, zareagovaly a přihlásily se znovu. Společnost BILLA navázala na svou jarní aktivitu z první vlny pandemie darováním ovoce zdravotníkům a darovala téměř 11 tun ovoce do dvou nemocnic,“ dodala Grošaftová.

O pomoc jich žádá víc

O daleko horší situaci, než si zdravotníci zažili na jaře, podle ní svědčí i větší zájem nemocnic. „Při jarní vlně jsme nakonec pomáhali deseti nemocnicím. Nyní jich je už čtrnáct a přidávají se další. Nemocnice se samy přihlásily o pomoc asi před čtrnácti dny s tím, že potřebují pomoc se zajištěním potřeb pro zdravotníky a ochranné prostředky,“ popisuje Grošaftová.

Matky umělkyně nedostanou příspěvek. Mají přece rodičovskou, argumentuje stát

Domácí

Nemocnice si pomáhají i navzájem. „Iniciátorem tohoto programu je ředitel FN Motol Miloslav Ludvík. A například z jeho nemocnice nám při posledním rozvozu respirátorů přišla reakce, ať je dáme nemocnicím, které je potřebují v tuto chvíli víc,“ dodává mluvčí.

Motivací projektu bylo podle ředitele motolské nemocnice právě chuť se rozdělit. „Jsme mediálně známá nemocnice. I díky naší dětské nemocnici. Na jaře nám začaly firmy dávat věci, které my už bychom ani nedokázali využít. Ale jinde zoufale chyběly. Takto jsme se například rozdělili s kolegy z České Lípy. Tedy apeloval bych na lidi. Každý má v okolí nějakou nemocnici, zaměřte se na pomoc tam. Každá nemocnice je v první linii a nyní něco potřebuje,“ řekl Právu Ludvík.

Poslední peníze z projektu posloužily na nákup a distribuci 1870 českých respirátorů za více než 320 tisíc korun. Lidem bojujícím o životy a zdraví nakažených covidem-19 chybí nyní nejvíce základní potraviny, vitaminy, kvalitní pitný režim, káva a zdroje rychlé energie. Novinkou proti jarní vlně je pomoc s hlídáním dětí.

Zdravotní sestra může s ventilátorem pracovat sama až po půl roce

Koronavirus

Nemocnice vytvořily pro potomky svých zaměstnanců dětské skupiny.

„I s tím dokážeme díky našim partnerům pomoci,“ doplňuje Grošaftová. Číslo transparentního účtu projektu Pomoc nemocnicím je 3252709036/5500.

Reklama

Výběr článků

Načítám