Hlavní obsah

Matky umělkyně nedostanou příspěvek. Mají přece rodičovskou, argumentuje stát

Právo, Novinky, rea, fia

Tři matky a zároveň umělkyně Halka Jeřábek Třešňáková, Miřenka Čechová a Anna Schmidtmajerová napsaly dopis ministrovi kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), v němž si stěžují, že nedosáhnou na jednorázový příspěvek ve výši 60 000 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Na ten mají nárok ti, kteří vykonávají umělecké či odborné technické profese v kultuře, ale nesmějí mít žádný jiný příjem, včetně rodičovského příspěvku nebo starobního důchodu.

Jednorázový příspěvek pro seniory míří do třetího čtení

Domácí

„Jsme profesionální herečky/tanečnice. Platíme daně, sociální a zdravotní pojištění a běžně jsou naším hlavním zdrojem obživy honoráře za odehraná představení v divadlech. Fungujeme jako OSVČ a nejsme zaměstnankyně divadel, v nichž hostujeme. Máme malé děti a pobíráme rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč měsíčně. Připadá nám absurdní – a doufáme, že se při nastavování podmínek stala chyba –, že se na nás jako na matky pobírající rodičovský příspěvek tato kompenzace nevztahuje,“ píšou v dopise.

Matky místo příspěvku 60 tisíc dostanou bonus 15 tisíc

Mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová Právu potvrdila, že dopis přišel v neděli. „Náš dotační program COVID – Kultura, nyní jeho druhá výzva, je určen těm, kteří v současné době nemají žádné příjmy. Jeho smyslem je především pomoci těmto lidem přežít. Nicméně protože situaci žen, které dopis psaly, chápeme, otevřeli jsme toto téma pomoci i jim na jednání s ministerstvem financí,“ uvedla.

Umělci kompenzace za léto nedostanou, mohli by ale čerpat z programu COVID

Domácí

Ministerstvo financí připravilo tzv. kompenzační bonus, který vláda schválila minulý pátek, a v jeho rámci by bylo možné poskytnout příspěvek právě i lidem, kteří jsou OSVČ a vykonávají uměleckou profesi. Budou muset splňovat podmínku, že většinu jejich měsíčního příjmu činila právě ta umělecká činnost.

V rámci bonusu má být vypláceno 500 korun na den po dobu trvání nouzového stavu. V praxi tak umělkyně s dětmi dosáhnou maximálně na 15 500 korun, zatímco jejich bezdětné kolegyně dostanou příspěvek ve výši 60 tisíc korun.

Než bude možné tento kompenzační bonus z dílny ministerstva financí začít vyplácet, musí ho ještě tento týden schválit Sněmovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám