Hlavní obsah

Lékař objíždí v 98 letech pacienty

Právo, doh

Christian Chenay je v 98 letech nejstarším praktikujícím lékařem ve Francii. Navzdory svému věku se přitom dál stará o pacienty i v době šíření koronaviru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší praktikující lékař ve Francii ve svých 98 letech stále objíždí pacienty i v době koronavirové pandemieVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv musel uzavřít svou ordinaci v pařížském předměstí Chevilly-Larue, navštěvuje kaž­dý týden obyvatele jednoho domova seniorů a dalším pacientům poskytuje lékařské konzultace alespoň po telefonu a online.

„Nemůžu je jen tak opustit uprostřed virové epidemie. Sami by to nezvládli,“ řekl Chenay stanici BBC. Připouští ale, že věk ho začíná dohánět. Po odeznění koronavirové krize už chce praxi pověsit na hřebík.

Horší než tyfus

„Je mi skoro 99 let. Měl bych z mnoha důvodů zvolnit. Pracuji pomaleji než dřív, musím si dávat pozor,“ popsal muž, jehož syn přestal ordinovat v 67 letech.

Nespojujte covid-19 a záhadnou nemoc dětí, žádají britští lékaři

Koronavirus

Jedním z důvodů, proč Chenay senior stále pracuje, je i nedostatek lékařů. V Chevilly-Larue například na tři praktické lékaře připadá 19 tisíc obyvatel. Ačkoliv doktor narozený v roce 1921 zažil léčbu pacientů nemocných tyfem po druhé světové válce, pro nynější situaci těžko hledá srovnání.

„Byli jsme chráněni, měli jsme plynové masky. Bylo to těžké, ale neonemocněli jsme, dokázali jsme izolovat nemocné a díkybohu jsme měli účinnou léčbu,“ citovala z jeho vzpomínek stanice al-Džazíra s tím, že nynější situace je bohužel horší.

Lékaři bez hranic pomáhají doma

Stalo se

Chenay přitom připouští, že jeho manželka má pravdu, když se bojí, aby nákazu nezavlekl domů. Ordinaci zavřel nejen kvůli obavám, že se plná čekárna stane epicentrem nákazy, ale i kvůli tomu, že sám měl před časem podezření na onemocnění covid-19.

Dal si přestávku, domácí karanténu

„Pravděpodobně jsem byl v kontaktu s několika nakaženými, nepřekvapilo by mě, kdybych byl pozitivní také, zvláště poté, co jsem určitou dobu pozoroval příznaky,“ vylíčil Chenay.

Následně si naordinoval domácí karanténu, po uplynutí potřebné doby ale začal za pacienty opět jezdit. Jeho práci v pátek ocenil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který jej i s manželkou Brigitte přijal v Elysejském paláci. „Příklad, který dáváte, je skutečně inspirující,“ řekl mu Macron dle webu listu Le Parisien.

Reklama

Výběr článků

Načítám