Hlavní obsah

Remdesivir selhal, tvrdí dokumenty, které omylem zveřejnila WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lék remdesivir na covid-19 prý při první klinické studii selhal, uvedl ve čtvrtek list Financial Times. Podle firmy Gilead Sciences, která lék vyrábí, byla studie ukončena předčasně a je neprůkazná. Dokumenty, které o selhání mluví zveřejnily WHO na internetu. Posléze je stáhla s tím, že byly zveřejněny omylem, uvedl list.

Foto: ČTK/AP

Ampule s remdesivirem

Článek

Studie potenciálního léku proti nemoci covid-19 zklamala vědce i investory, kteří do remdesiviru vkládali velké naděje, stojí podle Financial Times ve zveřejněných dokumentech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Čínská studie ukázala, že remdesivir nezlepšil stav pacientů ani nesnížil přítomnost patogenu v krevním řečišti. Vědci lék studovali na 237 pacientech, remdesivir z nich obdrželo 158. Ostatní dostávali placebo. Lék navíc vykazoval významné vedlejší účinky a 18 pacientům tak byl odebrán.

Remdesivir dostává druhý Čech

Koronavirus

„Studie byla ukončena brzy, její závěry jsou tak neprůkazné. Data naopak remdesivir benefitují, především u pacientů, kterým je lék podán krátce po nakažení,” uvedla kalifornská firma Gilead Sciences, která remdesivir vyrábí.

Remdesivir je experimentální anitivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. V Česku byl podán už dvěma pacientům s koronavirem. Muž ve vážném stavu, kterému byl podán, se posléze uzdravil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám