Hlavní obsah

Lázně na severu Moravy a Slezska řeší testování klientů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za velký problém považují lázně ze severu Moravy a Slezska nejnovější mimořádné opatření hygieniků, které má zastavit šíření nákazy covid-19. Jedno z 20 nařízení totiž ukládá povinnost mít pro každého nového klienta či pacienta negativní PCR test, který není starší než čtyři dny.

Foto: Mapy.cz

Sanatoria Klimkovice

Článek

Výsledek testu si mohou klienti donést s sebou, nebo je otestují přímo lázně. Opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě (KHS) platí hned od pátečního odpoledne.

„Jen na příští týden máme naplánován příjem 200 klientů, tak nás to velmi zaskočilo. Není v našich silách obvolat všechny klienty, aby přijeli s testem. A není nám jasné, jak by si měli test v tak krátké době zajistit, když se na samotné testování čeká dny a v některých případech i týdny, a další prodleva nastává, než jsou oznámeny výsledky,“ poukázala mluvčí Sanatorií Klimkovice Ivana Gračková.

Lidé v obci na Uherskohradišťsku musí znovu nasadit roušky

Koronavirus

Dodala, že testy zatím sami neprováděli. „Kontaktujeme nyní akreditované laboratoře, zda by někde měli volnou kapacitu, aby nám od pondělí mohli testovat přijímané klienty přímo na místě, nebo aby zaškolili pro odběr vzorků naše zdravotníky,“ vysvětlila s tím, že kvůli uzavření lázní od dubna na měsíc v důsledku koronavirové pandemie už přišla klimkovická sanatoria o asi 45 milionů. „Další ztráty už by vážně ohrožovaly existenci našich lázní. Proto děláme maximum, aby se nám podařilo zachovat plný provoz,“ doplnila.

Vedení Sanatorií Klimkovice rozhodnutí hygieniků chápe, považuje ale minimálně za nedomyšlené informovat o takto závažném opatření hodinu před jeho ostrým spuštěním. „Od instituce státu, který opakovaně deklaruje snahu pomoci lázním za současné těžké situace, bychom navíc očekávali, že k takovému závažnému nařízení poskytne i pokyny pro provedení a podporu v podobě odborného poradenství. Nám se ale zatím nedaří se s pracovníky hygieny ani spojit.“

Vojtěch kvůli nákaze v Moravskoslezském kraji rezignovat nebude

Koronavirus

Nařízení se týká všech lázní, tedy i Horských lázní Karlova Studánka v Jeseníkách, ačkoli na Bruntálsku potíže s koronavirem mají minimální. Ředitel státního podniku Jan Poštulka však míní, že opatření hygieny se jich netýká.

„Zastávám názor, že vzniká určitá dezinformace, nemyslím si, že se to týká lázeňských zařízení a našich pacientů,“ potvrdil s tím, že se snaží výklad ověřit.

„Disponujeme rapid testy, abychom byli případně schopni reagovat, protože ta čekací doba na testy je dlouhá. Než by byl pacient schopen dostat se na testy a měl by výsledek, tak uplyne i 14 dní,“ nastínil.

Mluvčí KHS Petr Kopřivík však uvedl, že opatření týkající se lázní se týká všech lázeňských zařízení v regionu, tedy i Horských lázní Karlova Studánka. „Oni by měli po klientech, kteří jsou zdravotničtí, vyžadovat PCR test,“ potvrdil a dodal, že KHS bude zřejmě opatření týkající se lázní upřesňovat.

Přibývá lidí s těžším průběhem, vysvětluje hygienička opatření v Moravskoslezském kraji

Koronavirus

Lázně Darkov už stejné opatření dodržují, protože leží na Karvinsku, které muselo dodržovat přísnější podmínky už nějaký čas. „Nás se už dotklo, a to tak, že klienti k nám nechtějí nebo se často bojí. Nebo když chtějí po svém praktikovi doporučení na covid test, tak jim říká, proč tam jezdíte, proč nejedete třeba raději do Hodonína,“ prozradil mluvčí Lázní Darkov Miroslav Slaný.

Dodal, že zhruba osm z deseti objednaných lázeňských klientů chce přejít do jiných lázní jen proto, že Darkov leží na Karvinsku. „Protože se hystericky bojí té situace tady. Přitom jim u nás nic nehrozí. Ale ten strach psychologicky funguje, a my jsme tím postiženi, protože zaplněnost je tak 40 procent kapacity, přitom bychom měli jinak 100 procent,“ poukázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám