Hlavní obsah

Kraje mají očkování zorganizované, chybí jim ale vakcíny a zlobí je rezervační systém

Právo, lž, orh, pra, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběrem dat od kolegů z okresů o postupu očkování vakcínou proti covidu-19 obvykle začíná pracovní den královéhradeckého koordinátora vakcinace Jaroslava Malého. Následuje korespondence s distributory vakcín, pokyny, kam stanovený počet vakcín půjde, a občasná videokonference s vládními představiteli. Obdobně to vypadá i v ostatních krajích.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Očkování seniorů v kulturním domě ve Stříbře na Tachovsku.

Článek

„Klíč k rozdělení je dán metodikou, na Vysočině se pořád ještě očkuje první skupina,“ řekl Právu náměstek hejtmana Vladimír Novotný. V kraji je pět očkovacích míst, v každém okrese jedno, k dispozici jsou přehledy o počtech potřebných.

Pokud se tedy v některém z okresů například blíží očkování seniorů 80 ke konci, lze poukázat více vakcín tam, kde je větší kapacita v domovech seniorů či víc domovů s odlehčovací službou. „Okresy si pak podle toho připraví očkovací plány na další týden,“ popsal Novotný.

Nedostatek vakcín

V Jihočeském kraji, který má přes šest set tisíc obyvatel, je nyní naočkováno asi třicet tisíc lidí. Rozdělení dávek vakcín do jednotlivých očkovacích center podle krajského koordinátora Petra Studenovského problémem není, kraj více trápí nedostatek vakcín a nedodržení času dodávek.

V brněnských Židenicích svolali seniory a převezli je na očkování

Koronavirus

„Stává se, že vakcíny mají zpoždění, a potom musíme veškeré očkovací plány předělávat. Například v tomto týdnu jsme měli dostat vakcíny Moderny, ale dorazí až na začátku března,“ vysvětloval Právu Studenovský.

„Zužitkování obdržených vakcín je u nás téměř sto procent. Když je dostaneme v pondělí a v úterý, v pátek jsou již vyočkované. Rozhodně nemáme problém s rozvozem vakcín po kraji nebo s nedostatečným tempem očkování. Kdybychom měli dostatek vakcín, mohli jsme být mnohem dál,“ ujistil Studenovský.

Praktičtí lékaři začali očkovat, přivítali by víc vakcín

Domácí

Naopak Pardubický kraj má podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové (STAN) dávek dostatek. „Vakcíny AstraZeneca máme 2900 dávek a dalších 2800 by ještě mělo tento týden dorazit. Co se týče Moderny, nemáme žádné zbylé dávky, v pátek očekáváme 2200 dávek,“ sdělila Právu.

Zásoby vakcín si kraj nevytváří, s výjimkou AstraZeneky pro spuštění očkování cestou praktických lékařů. Počítají ale s druhou dávkou. „Při plánování počítáme samozřejmě s tím, abychom všechny, které jsme naočkovali první dávkou, mohli oočkovat ještě druhou dávkou. Proto nové sloty pro prvoočkovance otevíráme pouze v té míře, abychom měli jistotu, že budeme schopni oočkovat druhou dávkou ty, kteří jsou již na řadě – tedy druhoočkovance,“ zdůraznila Matoušková.

Složitý rezervační systém

Zdravotníkům v Královéhradeckém kraji se doposud podařilo proočkovat 31 tisíc lidí z prioritní skupiny v tzv. první linii včetně poloviny z celkem 22 tisíc seniorů nad 80 let. Brzy by kvůli očekávanému březnovému otevření škol měli přijít na řadu učitelé, jichž je v kraji 15 tisíc.

Rozvezeme si to sami. Dobrovolníci začali distribuovat vakcíny lékařům

Domácí

„Jsme v počtu proočkovaných lidí pátí v republice. Problém je, že rezervační systém je uživatelsky poměrně obtížný. Hlavně staří lidé mě kontaktují, proč po dlouhodobější registraci nedostali pozvánku k očkování. Zjistit to nemohu, do systému mají přístup pouze ajťáci,“ přiblížil Malý.

Dodávky vakcín nyní podle Malého dovolují zvedat tzv. závoru rezervačního systému pro další zájemce o vakcinaci, zatím však jen pro zdravotníky, členy integrovaného záchranného systému, důchodce a plánované učitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám