Hlavní obsah

Kouření marihuany zhorší průběh nemoci covid-19, varují lékaři

Lidé, kteří během koronavirové pandemie kouří marihuanu, by s tím měli přestat. I její občasné kouření může podle expertů způsobit vážnější komplikace při nákaze nemocí covid-19, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kouření konopí způsobuje v dýchacích cestách určitý typ zánětu, který je velmi podobný bronchitidě. Když bude jedinec nakažený koronavirem, dostane se mu na zánět ještě infekce, což je další komplikace,” vysvětloval pneumolog Albert Rizzo, proč je kouření marihuany rizikové v době pandemie.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zejména Američané využívají marihuanu jako uklidňující prostředek ve stresových situacích. Rizzův kolega, doktor Mitchell Glass, však upozornil, že i občasné kouření může lékařům zkomplikovat diagnózu.

„Lékaři mají za úkol posoudit, jakou nemocí pacient trpí. A musí to posoudit přesně. Covid-19 je plicní choroba a kouření marihuany je pro doktory matoucí proměnnou,” uvedl Glass.

Trump: V USA zemře méně než původně předpokládaných 100 000 lidí

Koronavirus

Své tvrzení opírá o fakt, že mezi nejčastější symptomy nemoci covid-19 patří suchý kašel. Ten ale může způsobit i kouření marihuany nebo cigaret a tím tak zakrýt skutečný problém.

Národní průzkum z roku 2018 uvádí, že 43 milionů Američanů starších 12 let potvrdilo, že v minulém roce (2017) kouřili marihuanu. Právě proto, upozorňuje CNN, jsou rady expertů směrovány především k občanům USA.

Spojené státy mají nejvyšší počet potvrzených případů nákazy koronavirem: 503 177. V zemi nemoci covid-19 podlehlo 18 761 lidí a 27 314 se jich zotavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám