Hlavní obsah

Koronavirus se objevil v New Yorku už v půlce února

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nemoc covid-19 se v americkém New Yorku objevila už v druhé půlce února, tedy několik týdnů před tím, než byl zjištěn testy první infikovaný. Virus tam donesli jak lidé ze státu Washington, který byl jako první v USA postižen epidemií, tak hlavně lidé, kteří přicestovali do „velkého jablka“ z Evropy.

Foto: Reuters

Zdravotnický personál v New Yorku je přetížený.

Článek

Výsledky plynou z výzkumu, na kterém se podílel genetik Harm van Bakeel z Icahnské lékařské školy.

„Většina je jasně evropská,“ uvedl ve výzkumu, ve kterém se prováděla analýza vzorků viru od jednotlivých pacientů. Ten už má osm kmenů.

Koronavirus SARS-CoV-2 má už osm kmenů

Koronavirus

K podobnému výsledku dospěl i tým Grossmanovy lékařské fakulty na Newyorské univerzitě, který testoval vzorky od jiných pacientů. Z výzkumu plyne, že skryté šíření viru by se odhalilo jen v případě masivního testování. „Je tragédie, že jsme netestovali,“ dodala členka tohoto týmu Adriana Heguyová. Jižní Korea i Singapur už masově testovaly.

Virus se šířil skrytě

Prvních pár infikovaných se v USA objevilo už na konci ledna, ale bylo jednoduché zlehčit jejich význam s poukazem na to, že jde o importované případy, protože se přenos mezi lidmi potvrdil až 20. ledna.

První případy v USA se objevily na konci ledna ve státě Washington, tam se jednalo o přenos z Číny.

Americký prezident Donald Trump sice už 31. ledna zakázal vstup cizincům, kteří byli v Číně v posledních dvou týdnech, v případě lidí cestujících z Evropy však toto opatření zavedl až 11. března. V Itálii epidemie propukla v poslední únorové dekádě.

Americké tajné služby věděly o „nebezpečném viru” v Číně už loni

Koronavirus

V New Yorku se první potvrzený případ prokázal 1. března. Genetická analýza ukázala, že první případy vyvolal jiný kmen než ty další. První případy vyvolal stejný kmen jako ty v Seattlu.

„O dva týdny později jsme zjistili viry, které si všechny byly příbuzné,” uvedla Ana Silvia Gonzalezová-Reichová z Icahnské lékařské školy. Rovněž zjistili, že se neliší od virů z Evropy. Kdy přesně a kterým letem se tyto viry dostaly do USA, se nepodařilo zjistit. Jak ale odbornice dodala, viry se „globálně a nepozorovaně šířily mezi koncem ledna a půlkou února“.

Heguyová navíc zjistila, že se u nemocných v New Yorku objevil i kmen, který není znám odjinud. To podle ní znamená, že virus musel ve městě už nějakou dobu cirkulovat, aniž by se o tom vědělo.

Heguyová a Backel patří k expertům na šíření virů a rozvoj epidemií, přičemž využívají genetické analýzy. Viry relativně lehce mutují, právě tyto drobné mutace umožňují sledovat vývoj nákazy.

Virus SARS-CoV-2 měl už na konci března osm kmenů, přičemž dva nejvzdálenější kmeny od sebe odlišuje jen 11 párů bází z cca 30 000, které virus má.

Porovnání vzorků od pacientů pak umožňuje zjistit, kterým kmenem se nakazili, a matematické modely pak umožňují určit, odkud kmen pochází. Původně byl jen jeden kmen v Číně, což jasně ukazuje, že virus pochází z Číny, kde se na lidi přenesl z netopýrů, možná ještě přes nějaký jiný živočišný druh. SARS-CoV-2 má velmi podobnou RNA jako koronavirus u netopýrů z čeledi vrápencovitých.

Reklama

Výběr článků

Načítám