Hlavní obsah

Koronavirus se vrátil do všech okresů ČR

Novinky, Kateřina Mahdalová

Ze statistik po víkendu vyplývá, že se případy nákazy koronavirem nyní vyskytují znovu ve všech okresech České republiky. Nejhůře jsou na tom v přepočtu na 100 tisíc obyvatel okresy Frýdek-Místek, Praha, Plzeň-sever, Uherské Hradiště, Klatovy, Plzeň-město, Havlíčkův Brod, Opava a Pardubice.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s nejhorší situací zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Nejvyšší týdenní nárůst potvrzených případů koronaviru má nyní Praha (+ 486). Kromě hlavního města se pak nejvyšší přírůstky v absolutních číslech objevují v okresech Opava (+ 55), Uherské Hradiště (+ 54), Frýdek-Místek (+ 49) a Plzeň-sever (+ 48), viz následující graf.

Za celou republiku se situace lehce zhoršuje

V neděli přibylo v Česku 135 potvrzených případů koronaviru, nejméně za týden. Zároveň je to ale nejvyšší nedělní přírůstek nakažených od konce června, kdy ovšem čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Od začátku epidemie se dosud v ČR nakazilo téměř 22 tisíc lidí. Z nemoci se jich vyléčilo více než 16 tisíc, zemřelo jich 412. Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví je nyní v Česku 5386 nakažených.

Na Plzeňsku jde stále o jednu obec

„Stále jde o jedno ohnisko v obci Tatiná, kde se plošně testovali všichni obyvatelé. Evidujeme ale i ojedinělé případy mimo toto ohnisko,“ sdělila Novinkám Jitka Skálová z epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Plzni.

V malé obci Tatiná s 250 obyvateli hygienici nařídili plošné testování koncem předminulého týdne. V dalším týdnu se pak odebíraly vzorky všem lidem, kteří dosud nebyli testováni v rámci trasování kontaktů nakažených lidí.

Platí zde nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně.

Horažďovice se uzdravují

Šíření koronavirové nákazy se podařilo úplně zastavit v Nemocnici Horažďovice, kde hygienici v minulých dnech evidovali 38 pacientů a zaměstnanců s testem pozitivním na covid-19. Nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem už hlásí první uzdravené pacienty.

„V závěru týdne se uskutečnilo třetí kolo testování pacientů a zaměstnanců na nákazu koronavirem. Díky nastaveným opatřením se dle očekávání úplně zastavilo šíření nákazy a mezi dříve pozitivně testovanými jsou už první vyléčení,“ sdělil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Moravskoslezský kraj s nákazou stále bojuje

Podle údajů chytré karantény je v kraji aktuálně 654 nakažených, z nich je 29 lidí hospitalizováno, 4555 lidí se infekce zbavilo a 89 jich s covidem-19 zemřelo.

Nově hlášené případy přibyly ve všech okresech: Opava má týdenní přírůstek 55 nakažených, Frýdek-Místek 49, Ostrava 47, Karviná 29, Nový Jičín 22 a jeden nový případ evidují hygienici v okrese Bruntál.

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

Koronavirus

Data a údaje o nemocných se dlouhodobě z různých zdrojů liší kvůli odlišnému způsobu zpracování údajů. Statistika ministerstva zdravotnictví například v kraji k pondělku udává 5310 nakažených od počátku pandemie, Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě eviduje k pátečnímu ránu 4973 nakažených. KHS zaznamenala minulý týden v kraji dvě ohniska nákazy, obě na Opavsku. V jednom případě šlo o svatbu a ve druhém o rodinnou oslavu.

Na Frýdecko-Místecku stále platí přísnější opatření, která vyhlásili hygienici. Lidé musí nosit roušky ve veřejných budovách, ve vozech hromadné dopravy i v autech, pokud v nich nejede rodina či jeden člověk. Jinde v kraji jsou roušky povinné jen ve zdravotnických zařízeních.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám