Hlavní obsah

Koronavirus se vrátil do všech okresů ČR

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze statistik po víkendu vyplývá, že se případy nákazy koronavirem nyní vyskytují znovu ve všech okresech České republiky. Nejhůře jsou na tom v přepočtu na 100 tisíc obyvatel okresy Frýdek-Místek, Praha, Plzeň-sever, Uherské Hradiště, Klatovy, Plzeň-město, Havlíčkův Brod, Opava a Pardubice.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s nejhorší situací zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Nejvyšší týdenní nárůst potvrzených případů koronaviru má nyní Praha (+ 486). Kromě hlavního města se pak nejvyšší přírůstky v absolutních číslech objevují v okresech Opava (+ 55), Uherské Hradiště (+ 54), Frýdek-Místek (+ 49) a Plzeň-sever (+ 48), viz následující graf.

Za celou republiku se situace lehce zhoršuje

V neděli přibylo v Česku 135 potvrzených případů koronaviru, nejméně za týden. Zároveň je to ale nejvyšší nedělní přírůstek nakažených od konce června, kdy ovšem čísla zvyšovalo cílené testování v dolech OKD na Karvinsku. Od začátku epidemie se dosud v ČR nakazilo téměř 22 tisíc lidí. Z nemoci se jich vyléčilo více než 16 tisíc, zemřelo jich 412. Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví je nyní v Česku 5386 nakažených.

Na Plzeňsku jde stále o jednu obec

„Stále jde o jedno ohnisko v obci Tatiná, kde se plošně testovali všichni obyvatelé. Evidujeme ale i ojedinělé případy mimo toto ohnisko,“ sdělila Novinkám Jitka Skálová z epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Plzni.

V malé obci Tatiná s 250 obyvateli hygienici nařídili plošné testování koncem předminulého týdne. V dalším týdnu se pak odebíraly vzorky všem lidem, kteří dosud nebyli testováni v rámci trasování kontaktů nakažených lidí.

Platí zde nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně.

Horažďovice se uzdravují

Šíření koronavirové nákazy se podařilo úplně zastavit v Nemocnici Horažďovice, kde hygienici v minulých dnech evidovali 38 pacientů a zaměstnanců s testem pozitivním na covid-19. Nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem už hlásí první uzdravené pacienty.

„V závěru týdne se uskutečnilo třetí kolo testování pacientů a zaměstnanců na nákazu koronavirem. Díky nastaveným opatřením se dle očekávání úplně zastavilo šíření nákazy a mezi dříve pozitivně testovanými jsou už první vyléčení,“ sdělil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Moravskoslezský kraj s nákazou stále bojuje

Podle údajů chytré karantény je v kraji aktuálně 654 nakažených, z nich je 29 lidí hospitalizováno, 4555 lidí se infekce zbavilo a 89 jich s covidem-19 zemřelo.

Nově hlášené případy přibyly ve všech okresech: Opava má týdenní přírůstek 55 nakažených, Frýdek-Místek 49, Ostrava 47, Karviná 29, Nový Jičín 22 a jeden nový případ evidují hygienici v okrese Bruntál.

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

Koronavirus

Data a údaje o nemocných se dlouhodobě z různých zdrojů liší kvůli odlišnému způsobu zpracování údajů. Statistika ministerstva zdravotnictví například v kraji k pondělku udává 5310 nakažených od počátku pandemie, Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě eviduje k pátečnímu ránu 4973 nakažených. KHS zaznamenala minulý týden v kraji dvě ohniska nákazy, obě na Opavsku. V jednom případě šlo o svatbu a ve druhém o rodinnou oslavu.

Na Frýdecko-Místecku stále platí přísnější opatření, která vyhlásili hygienici. Lidé musí nosit roušky ve veřejných budovách, ve vozech hromadné dopravy i v autech, pokud v nich nejede rodina či jeden člověk. Jinde v kraji jsou roušky povinné jen ve zdravotnických zařízeních.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám