Hlavní obsah

Koronavirus řádí ve Švédsku, země vede žebříček nejpostiženějších států Evropy

Novinky, DPA, ČTK, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj s nákazou koronavirem Švédsko prohrává. Počet nakažených v sedmidenním sledovacím období činí 523,01 na milion obyvatel, země se tak dostala na první místo neradostných statistik. Vláda premiéra Stefana Löfvena se proto rozhodla omezit setkávání lidí. K dalším nepopulárním opatřením, jako například zavírání restaurací, obchodů a služeb, kabinet zatím nepřistoupil.

Článek

Druhé místo pomyslného žebříčku patří Maďarsku (521,9), třetí je Švýcarsko (457,93). S velkým odstupem až na desátém místě se nachází Česká republika s hodnotou 300,41 nakaženého na milion obyvatel.

Na Vánoce maximálně v osmi lidech

Švédská vláda se vzhledem k aktuální situace rozhodla omezi setkávání lidí. Obyvatelé se budou moci během Vánoc a novoročních oslav scházet v maximálním počtu osmi lidí. Omezení se týká setkání na veřejnosti, ministerský předseda Löfven však apeloval na Švédy, aby tento limit dodržovali také během soukromých oslav. „Vánoce tento rok nemohou být takové, jak jsme zvyklí,“ pronesl Löfven.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Švédský premiér Stefan Löfven

„Vyhněte se novým kontaktům, setkejte se s co nejmenším počtem lidí a setkávejte se s nimi, co nejméně to půjde. Buďte s nimi jen krátce a udržujte odstup. A nejlépe se s nimi sejděte venku. Vyhněte se cestám vlakem a autobusem,“ vyzval obyvatele ministerský předseda.

ON-LINE: Nejvyšší nárůst za dva týdny. V Česku přibylo 5848 nakažených

Koronavirus

Ve zhruba desetimilionové zemi přibylo 18 820 potvrzených případů nákazy. Uvedené číslo zahrnuje data od pátku. Švédsko totiž nezveřejňuje statistiku o víkendech a v pondělí. Za stejné období země zaznamenala 133 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Od vypuknutí pandemie se ve Švédsku nakazilo 297 732 lidí a zemřelo 7200 lidí.

Počet obětí v poměru k počtu obyvatel je ve Švédsku několikrát vyšší než v sousedních zemích, ale nižší než v některých jiných státech Evropy, které na rozdíl od Švédska zavedly přísná karanténní opatření. Populačně srovnatelná Česká republika evidovala od počátku pandemie 551 tisíc potvrzených případů nákazy a více než 9000 souvisejících úmrtí.

Čínská vakcína od Sinopharmu má účinnost 86 procent, tvrdí emiráty po testech

Koronavirus

Země zatím svůj benevolentní přístup k pandemii výrazněji nezměnila. Neomezuje vstup na své území pro občany EU. Zároveň je možné ze země volně vycestovat. Doprava po Švédsku není omezena.

Plošná omezení s výjimkou zákazu hromadných akcí nad osm osob Švédsko nevyhlásilo. Až do konce listopadu bylo přitom povoleno 300 lidí. Úřady doporučují dodržování bezpečné vzdálenosti dvou metrů mezi lidmi na veřejnosti. Zpřísnila se výuka, až do 6. ledna přešly střední školy na distanční výuku.

Slovensko čeká na Vánoce lockdown, rozhodl krizový štáb

Evropa

Povinnost nošení roušky v zemi neplatí. Hlavní epidemiolog Anders Tegnell považuje jejich účinnost v boji proti nákaze za nedostatečně průkaznou. Důležitější je podle něj dodržování rozestupů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám