Hlavní obsah

Koronavirus nebyl uměle vytvořen, míní američtí zpravodajci. Zkoumají možnost nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že koronavirus nebyl lidskou rukou vyroben ani geneticky upraven. Uvádí se to v prohlášení Úřadu ředitele zpravodajských služeb (DNI), který zastřešuje šestnáct amerických civilních a vojenských rozvědek a koordinuje jejich činnost. Zda je šíření viru následkem nehody v čínské laboratoři, tajné služby stále ještě zkoumají.

Foto: Stringer, Reuters

Laboratorní pracovník v Číně prověřuje vzorky odebrané pacientům podezřelým z nákazy koronavirem.

Článek

„Zpravodajská komunita se shoduje s přesvědčením vědců, že virus způsobující covid-19 nebyl vyroben člověkem ani geneticky upraven. Budeme zevrubně zkoumat přicházející zprávy a špionážní informace, abychom určili, zda nákazu spustil kontakt s infekčním zvířetem nebo zda šlo o následek nehody laboratoře ve Wu-chanu,“ uvádí se v prohlášení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Agentura AP připomíná, že prezident Donald Trump prosazuje názor, že právě virologická laboratoř v čínském Wu-chanu byla prvotním zdrojem pandemie. Ministr zahraničí USA Mike Pompeo v minulých dnech opakovaně Čínu vyzval, aby laboratoř zpřístupnila mezinárodní kontrole.

Přestože Wu-chan je všeobecně považován za první epicentrum nákazy, teorie o laboratorní nehodě se zatím nepotvrdila, uvedla AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám