Hlavní obsah

Koronavirus je zpět ve všech okresech

Novinky, Kateřina Mahdalová

Po tomto víkendu ze statistik vyplývá, že případy nákazy koronavirem jsou nyní evidované ve všech okresech České republiky. Nejhůře je na tom Frýdek-Místek, kde hygienici evidují téměř 500 osob nakažených koronavirem, což je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 226, tedy třikrát více než v Praze, kde je nyní evidováno více než 900 nakažených osob, tedy 71 na 100 tisíc.

Článek

Na interaktivní mapě, v níž redakce Novinek denně zachycuje aktuální stav od samého počátku propuknutí pandemie v ČR, jsou okresy s vyššími počty nakažených osob v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zbarveny sytě červeně. Celý vývoj nákazy v jednotlivých okresech je možné přehrát stisknutím tlačítka play.

Jak vyplývá z dlouhodobého monitoringu, nákaza, jež se na začátku prázdnin přesunula na východ republiky, se nyní opětovně rozšířila po celé zemi. Ohniska však nejsou rozmístěna rovnoměrně. Nejdéle odolávaly Domažlice, ale i tam se podle dat krajských hygienických stanic nákaza vrátila.

Data opět nesouhlasí

Z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které v úterý zveřejnil na Twitteru moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), vyplývá, že v pondělí v tomto kraji přibylo 15 lidí nakažených koronavirem. Podle dat hygienických stanic, která byla zveřejněna v úterý v 9 hodin ráno, je ale nakažených více. Ve Frýdku-Místku jich od pondělí přibylo 16, v Karviné 4 a v Ostravě 9.

V mezitýdenním srovnání jich pak oproti stejnému dni v předchozím týdnu přibylo v Praze 33 a ve Frýdku-Místku 194.

Data poskytovaná hygienickými stanicemi se dlouhodobě rozcházejí s těmi, která prezentuje na svém webu ministerstvo zdravotnictví, i s těmi, která příležitostně zveřejní někdo s přístupem do systému chytré karantény.

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

Koronavirus

Pátrání po dvou zesnulých chlapcích v Česku aneb Jak rozumět datům o koronaviru

Koronavirus

V tuto chvíli okres Frýdek-Místek označuje jako území se zvýšeným rizikem i ministerstvo zdravotnictví na své mapě nákazy v ČR, tzv. semaforu.

V šedesátitisícovém okrese je několik ohnisek, kde se onemocnění vyskytlo. Jde o pěvecký a taneční soubor Gorol, Galanterii Jablunkov, domov pro seniory sv. Alžběty, Sanatorium Jablunkov, Křesťanský tábor Guty či domov pro seniory Třinec. Hygienici v této souvislosti přijali řadu protiepidemických opatření.

Mezi ně patří povinnost roušek v budovách i hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál, kde uvnitř lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci, opět s výjimkou Bruntálska. Mírného uvolnění se dočkali sportovci, kteří mohou sundat roušku na hromadných akcích i ve vnitřních prostorech. Upravil se i provoz koupališť, hygienici zrušili maximální počet 500 návštěvníků a nově se počet lidí na koupališti odvíjí od jeho velikosti. Na každého návštěvníka musí být prostor deset metrů čtverečních.

Lidé polevili v prevenci

Data z testování, které provádí frýdecko-místecká nemocnice, totiž říkají, že počet nakažených nemocí covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

„Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU, a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem, nebo někteří dokonce jenom na bradě, a hlavně omezili dezinfekci rukou,” sdělil novinářům Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku.

Reklama

Výběr článků

Načítám