Hlavní obsah

Koronavirus je zpět ve většině okresů s výjimkou tří

Novinky, Kateřina Mahdalová

Po optimistickém začátku léta, kdy v Česku nákaza koronavirem až na oblast Karvinska téměř vymizela, je virus nyní zpět. V tuto chvíli jsou případy nakažených pacientů evidovány v 73 ze 76 okresů. Výjimku tvoří tři okresy na západě a jihu Čech.

Článek

V České republice je aktuálně 4055 pacientů nakažených novým typem koronaviru a pozitivních případů stále přibývá. Za úterý jich přibylo 275.

Morava a Slezsko se zklidňují jen pomalu

V Moravskoslezském kraji, kde byla v polovině července zavedena rozšířená protiepidemická opatření, se situace sice zklidňuje, ale jen velmi pomalu. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ve středu uvedl, že za úterý přibylo v regionu 35 případů nákazy a že čas na uvolňování opatření zatím nenastal.

Koronavirem se nakazil člen Hradní stráže. Další jdou do karantény

Koronavirus

Nemoc covid-19 se objevila například v Městské nemocnici Ostrava, na dětském táboře ve Štramberku nebo v různých podnicích na Ostravsku, Novojičínsku i Frýdecko-Místecku. Podle epidemiologů se nákaza rozšířila do rizikové skupiny mezi lidi starší 65 let.

Nárůsty nakažených jsou stále nejvyšší na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, mírnější růst je v Ostravě.

Trochu zmatek je v údajích o počtu uzdravených. Data hygieniků ukazují, že se na Karvinsku uzdravily tři čtvrtiny z více než 2000 nemocných, údaje však prošly na konci minulého týdne revizí poté, co nebyly dva až tři týdny aktualizovány.

Tahle čísla radši neberte vážně. Nedostatky statistik připouštějí Dušek i Prymula

Koronavirus

Virus je zpět skoro v celé ČR

Z celkového kumulativního počtu 15 799 nakažených za celou Českou republiku se ke středě uzdravilo 11 371 pacientů, 373 jich zemřelo. V nemocnicích se nyní nachází 108 nakažených.

Při pohledu na mapu Novinek, v níž se odráží každodenní vývoj aktuálně nakažených, je patrné, že se nákaza, jež se na začátku prázdnin přesunula na východ republiky, nyní opětovně rozšířila po celé zemi, ohniska však nejsou rozmístěná rovnoměrně.

Nově musí nosit roušky třeba lidé na některých místech v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Na západě republiky se zdá být situace aktuálně nejlepší – počet nakažených se tam pohybuje v řádu jednotek případů a v okresech Cheb, Domažlice a Český Krumlov nejsou aktuálně evidovány žádné případy. Jedná se o jediné tři okresy v republice.

Rekordní nárůst v Praze

Naopak nejvyšší přírůstky za uplynulý týden jsou v Praze a okolí, na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Jihlavsku, Brněnsku a Ostravsku.

V úterý pražští hygienici zaznamenali nejvyšší denní přírůstek ve městě od začátku epidemie – šlo o 101 případů covidu-19.

V Praze hygienici evidují 158 nakažených v souvislosti s večírkem v nočním klubu Techtle Mechtle – jde o 90 účastníků večírku a jejich kontakty. Na nárůstu se podílejí i dětské tábory.

Česká republika není s vyšším nárůstem nových případů v Evropě osamocená, začíná se proto mluvit o možném začátku druhé vlny pandemie.

Saský premiér: Druhá vlna už řádí

Koronavirus

Reklama

Související články

Chytrá karanténa není pro nevěrníky

Práce hygieniků stojí z velké části na důvěře mezi nimi a pacienty. Chytrá karanténa pak hygienikům tuto práci někdy komplikuje, zvláště pak moment, kdy se má...

Výběr článků

Načítám