Hlavní obsah

Koronavirus byl v Turíně a Milánu už v prosinci. Prozradily to splašky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Prvním potvrzeným případem nákazy koronavirem se stal v Itálii 21. února obyvatel lombardského města Codogno. Virus však v té době koloval v zemi už nejméně dva měsíce. Ukázala to analýza odpadních vod, kterou provedl italský Národní institut zdraví (ISS), informovaly stanice BBC a list The Guardian. Stopy RNA viru se objevily už v prosincových vzorcích z Milána a Turína.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Centrum Milána v době karantény

Článek

O dřívějším zavlečení viru se v Itálii spekulovalo už dříve kvůli nezvykle vysokému počtu zápalů plic na severu země. Ve Francii testy vzorků ukázaly, že muž ošetřovaný 27. prosince v Paříži byl nakažen novým koronavirem.

Podobně jako ve Španělsku, kde se při analýze splašků podařilo zjistit přítomnost viru v Barceloně už v půlce ledna, tedy 40 dnů před zjištěním prvního nakaženého, se Italové rozhodli zkoumat odpadní vody. Experti prozkoumali 40 vzorků z čističek na severu země, které byly odebrány mezi loňským říjnem a letošním únorem.

První vzorek z 18. prosince

Vzorky z října a listopadu byly negativní, což znamená, že se virus ještě v Itálii nešířil, řekla expertka na kvalitu vody z ISS Giuseppina La Rosa. Ve splašcích z Milána a z Turína z 18. prosince se však objevily stopy RNA viru. Našly se i v lednových odpadních vodách z Bologni.

Koronavirus nabírá rychlost, čísla jsou rekordní

Koronavirus

La Rosa dodala, že by tato zjištění mohla napomoci odhalit, jak se virus v zemi šířil. Upozornila však, že epidemie v zemi s těmito prvními případy nemusí nijak souviset.

ISS dodal, že testy prokázaly „strategickou důležitost“ testování odpadních vod při včasném zjišťování viru. Ukazuje se, že umožňují odhalit jeho přítomnost, ještě než se prokáže klinicky. Mnoho zemí nyní proto přistupuje k analýze odpadních vod.

Také v USA už testy prokázaly stopy genetické informace viru v kanalizaci. Tyto vzorky se dají použít nejen k včasné detekci covidu-19, ale také se dá z množství RNA viru ve splašcích odhadnout, jak je nemoc rozšířena, zjistili v Utahu. Odpadní vody se s úspěchem zkoumaly i v Nizozemsku,

Ve splašcích nejsou živé viry, ale dají se tam najít stopy RNA viru.

Reklama

Výběr článků

Načítám