Hlavní obsah

Koronaviru podlehl první americký voják. Na letadlové lodi se nakazilo 585 námořníků

Novinky, tcs

Na onemocnění COVID-19 zemřel první aktivní člen amerických ozbrojených sil. Jak uvedlo americké námořnictvo, šlo o námořníka z letadlové lodi USS Theodore Roosevelt, jejíž kapitán byl před několika dny odvolán, když se na veřejnost dostaly jeho žádosti o pomoc kvůli koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď USS Theodore Roosevelt

Článek

USS Roosvelt nyní kotví na základně v Guamu a hlásí na 585 nakažených námořníků. Čína nepřítomnost letadlové lodě v Pacifiku využila ke svým vlastním vojenským manévrům.

Podle oznámení amerického námořnictva došlo k úmrtí v pondělí, 15 dní poté, co kapitán USS Theodore Roosevelt varoval před šířením nákazy na letadlové lodi. Identitu námořníka úřady nesdělily.

Obětí mohlo být méně, řekl hlavní epidemiolog USA. A Trump už sdílí výzvy k jeho vyhazovu

Koronavirus

Muž byl pozitivně testován na koronavirus 31. března a spolu s dalšími čtyřmi nakaženými námořníky byl převezen na základnu v Guamu. O deset dní později se jeho stav rapidně zhoršil a musel být převezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Lékařům se ho však nepodařilo zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Brett Crozier

Námořnictvo uvedlo, že do nemocnice byli o víkendu převezeni další čtyři členové posádky USS Theodore Roosevelt. Jejich stav je však stabilizovaný a žádný z nich není hospitalizován na JIP a nepotřebuje podporu plicních ventilátorů.

Letadlová loď čítá na 4860 členů posádky, k pondělku jich bylo na koronavirus pozitivně testováno 585. Více než 4000 námořníků bylo přesunuto na břeh, na lodi kotvící v Guamu zůstali jen ti, kteří se starají o chod jaderných reaktorů lodi a dalších kritických systémů. Nákaza se na loď dostala zřejmě při její nedávné zastávce ve Vietnamu.

Půl milionu nakažených za měsíc. Riziko je nízké, chlácholil Američany Trump koncem února

Koronavirus

Odvolal kapitána a skončil

Právě šíření nákazy na této letadlové lodi vyvolalo v řadách námořnictva rozruch. Její kapitán Brett Crozier se 30. března obrátil na Pentagon s tím, že je potřeba kvůli šířící se nákaze posádku lodi evakuovat, jelikož na letadlové lodi není dostatek místa k vytvoření účinné karantény.

„Nejsme ve válce. Námořníci nemusí umírat,“ uvedl Crozier v nezabezpečeném e-mailu adresovaném vysoce postaveným úředníkům ministerstva obrany. „Pokud nebudeme jednat teď, selžeme v péči o naši největší přednost – naše námořníky,“ napsal též Crozier.

E-mail adresovaný zhruba 20 až 30 lidem unikl na veřejnost a přiměl ministra pro námořnictvo Thomase Modlyho, aby kapitána odvolal. Modly uvedl, že Crozier zbytečně způsobil paniku na lodi i v řadách rodinných příslušníků posádky a porušil řetězec velení. Celou záležitost měl konzultovat především se svým přímým nadřízeným, který prý už dělal patřičné kroky.

Crozierovo odvolání však vyvolalo řadu kritiky, která zesílila poté, co Modly označil kapitána za „naivního či stupidního“.

Čínská letadlová loď proplula s flotilou kolem Tchaj-wanu

Svět

Modly 7. dubna na post ministra pro námořnictvo rezignoval. „Bylo to na vlastní žádost. Upřednostnil před sebou námořnictvo i námořníky, takže se USS Theodore Roosvelt i námořnictvo jako instituce mohou posunout dopředu,“ uvedl ministr obrany Mark Esper.

Americké nepřítomnosti využila Čína k manévrům

Kromě USS Roosevelt je ukotvena i druhá americká letadlová loď operující v Pacifiku U – SS Ronald Reagan. Toho využilo čínské námořnictvo a podniklo námořní cvičení u japonského souostroví Mijako, které leží mezi Japonskem a Tchaj-wanem.

Manévrů se účastnila letadlová loď Liao-ning ve skupině se dvěma raketovými torpédoborci, dvěma raketovými čluny a podpůrnou lodí. Američané zareagovali leteckým cvičením bombardérů B-52 a dalších letadel.

Zatímco letadlové lodě v Pacifiku jsou ukotveny, operační skupina letadlové lodi USS Harry Truman, která ze své mise na Blízkém východě mířila zpět do domovského přístavu v Norfolku, zůstane dle námořnictva v Atlantiku, aby byly posádky lodí před nákazou uchráněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám