Hlavní obsah

Počet nakažených koronavirem na světě překročil milion

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 přesáhl ve čtvrtek večer celosvětově milion. Počet obětí nemoci Covid-19 překročil 51 000 lidí. Nejvíce případů hlásí Spojené státy, nejvyšší počet obětí je pak v Itálii. Dobrou zprávou je, že z nákazy se už celosvětově přes 210 000 lidí zotavilo.

Foto: David Ryder, Reuters

Transport pacienta v americkém Seattlu

Článek

Zhruba třetinu všech potvrzených případů obstaraly Spojené státy. Viceprezident Mike Pence v rozhovoru pro CNN uvedl, že situace v USA se bude patrně vyvíjet stejně jako v Itálii, která je koronavirem postižena nejvíce ze všech evropských zemí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Domníváme se, že tato situace bude nejpodobnější té, co nastane ve Spojených státech,“ přiznal Pence. Zhruba devadesát procent všech amerických států již zaujalo bezpečnostní opatření v podobě zákazů volného vycházení a dalších restrikcí.

Vývoj onemocnění v jednotlivých státech lze sledovat zde.

Ve čtvrtek v sedm večer SELČ překročil počet obětí nemoci Covid-19 ve světě 51 000. Ukázala to statistika americké univerzity Johnse Hopkinse. Nejvíce obětí je v Itálii, kde podle čísel ze čtvrtečního večera nemoci podlehlo 13 915 nakažených, následuje Španělsko s 10 003 mrtvými, USA s 5373, Francie s 4032, Čína s 3318 a Írán 3160. Ze Velké Británii je 2921 mrtvých. Více než tisíc obětí je Nizozemsku a v Belgii, těsně pod touto hranicí zůstává Německo.

Podle expertů v Itálii šíření nového typu koronaviru vrcholí, i když na jasný trend v počtu nakažených si bude třeba ještě nějaký týden počkat.

Ve Španělsku podlehlo koronaviru za jediný den téměř tisíc lidí

Evropa

Infikovaných přibývá také v České republice, momentálně jich je 3805, zemřelo jich 44 jich zemřelo a 67 se zotavilo. První tři případy byly na území Česka ohlášeny 1. března.

Babiš: Česko by se mohlo vrátit do normálu v červnu

Domácí

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) postupně přijímala řadu opatření, aby omezila šíření koronaviru na území České republiky. Do odvolání byly uzavřeny všechny školy a 12. března byl vyhlášen 30denní nouzový stav. Zakázán byl provoz restauračních zařízení a obchodů (výjimku tvoří potraviny, lékárny či drogerie), 16. března byly, až na výjimky, uzavřeny hranice a o tři dny později byla vyhlášena povinnost nosit roušky zakrývající nos a ústa.

Koronavirus způsobuje nemoc Covid-19, která se v prosinci loňského roku začala šířit z Číny, a sice z chupejské metropole Wu-chanu. Mezi hlavní symptomy nemoci patří horečka a suchý kašel, ke kterému se později přidává dušnost. Infekce agresivně útočí na plíce a způsobuje jejich rozsáhlé a potenciálně i dlouhodobé poškození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám