Hlavní obsah

Klaus: Autoritářský Prymula zdiskreditoval sebe i všechna opatření

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman Prymula (za ANO) se nikdy ministrem stát neměl a svým počínáním zdiskreditoval sebe i opatření, která prosadil. V reakci na schůzku v restauraci, kde se ministr vzdor vládnímu nařízení sešel s šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, to uvedl exprezident Václav Klaus.

Foto: Novinky

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Pochybnosti, které mnozí z nás měli od počátku, byly posíleny autoritářským jednáním, které stačil (Prymula) v této funkci za jeden měsíc předvést. Strašil nás, ale z jeho chování je vidět, že svým slovům sám nevěřil. Zdiskreditoval nejen sebe, ale i všechna opatření, která prosadil,“ uvedl Klaus v prohlášení.

Prymula se sešel kolem středeční půlnoci s šéfem poslanců ANO Faltýnkem v restauraci na pražském Vyšehradě. Učinili tak navzdory vyhlášeným opatřením vlády uprostřed nouzového stavu. V pátek na to upozornil Blesk.

Babiš vyhodil Prymulu z vlády a omluvil se za něj

Domácí

Klaus i v době, kdy se nákaza rychle šíří – dva dny po sobě přibylo přes 14 tisíc nakažených a umírá už více než sto infikovaných za den – veřejně kritizuje zaváděné restrikce. Už dříve uvedl, že Prymulovi velmi málo věří. Nyní poznamenal, že „čtyřtýdenní ministr“ Prymula „byl od počátku nedůvěryhodnou osobou a nikdy se ministrem stát neměl“.

Doplnil, že doufá, že premiér do funkce vybere „věrohodného a racionálního člověka, který opustí destruktivní politiku plošných restrikcí, zastrašování a rozvratu naší ekonomiky a společnosti”.

Faltýnek končí jako první místopředseda ANO, šéfem klubu zůstává

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že Prymula by měl odstoupit, nebo ho odvolá, po čemž volal i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Vítám rozhodnutí pana premiéra, bylo to jediné možné a správné řešení. Tento krok nám dává šanci udržet si důvěru veřejnosti při prosazování nezbytných opatření v boji proti epidemii,” napsal Hamáček na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám