Hlavní obsah

Kila navíc jsou při nemoci covid-19 nejrizikovějším faktorem hned po demenci

Novinky, jem
Londýn

Nadváha zvyšuje riziko úmrtí na nemoc covid-19 o 37 procent a je po demenci druhou nejčastější zdravotní komplikací spojovanou s oběťmi koronaviru. Třetím nejrizikovějším chronickým onemocněním jsou při nákaze chorobou covid-19 problémy se srdcem. Vyplývá to ze statistik britských zdravotníků, na které upozornil list The Daily Mail.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Zdravotníci v ochranných oděvech v Malajsii.

Článek

Zmíněná studie vycházející z analýzy dat o 17 tisících hospitalizovaných pacientech ukázala také to, že třetina nemocných, kteří se dostanou do nemocnice, už se z ní nevrátí. Z pacientů napojených na plicní ventilátor umírá dokonce polovina.

Generál NATO Bubeník: Díky očkování proti TBC je v Česku virus méně nakažlivý

Domácí

Nejrozsáhlejší statistika svého druhu v Evropě vypovídá také o tom, že více než v polovině případů, konkrétně v 53 procentech, mají pacienti, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, ještě jinou nemoc, kterou trpěli ještě předtím, než se infikovali koronavirem.

Koronavirus v USA má víc obětí, než kolik zemřelo Američanů ve Vietnamu

Koronavirus

Kromě nadváhy, kardiologických potíží a demence se řadí mezi riziková chronická onemocnění v kombinaci s nemocí covid-19 také cukrovka, astma a plicní či ledvinová onemocnění.

Potvrdily se zároveň dřívější závěry, že u kuřáků mívá covid-19 lehčí průběh. Stále ale není jasné, jak je to možné. Zda za to může například návyková látka v tabáku, nikotin, nebo jde o jiný efekt vdechování kouře z cigaret.

Kouření marihuany zhorší průběh nemoci covid-19, varují lékaři

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám