Hlavní obsah

Kdy skončí pandemie? Odborníci se nedokážou shodnout

Novinky, Alex Švamberk

Od propuknutí pandemie je nejčastější otázkou, kdy skončí. Jasné to ale není, experti se nedokáží shodnout, i když je celkem jasné, že její konec souvisí s očkováním. Jenomže to neprobíhá všude stejně rychle.

Foto: Novinky

Očkování proti koronaviru

Článek

A tak mohl profesor z Univerzity Johnes Hopkinse Marty Makary v pátek uvádět v deníku Wall Street Journal, že by koronavirus mohl zmizet v dubnu, zatímco agentura Bloomberg na začátku února uváděla, že v některých zemích potrvá ještě sedm let, ovšem za předpokladu, že se bude očkovat stávajícím tempem.

Že je vakcína, alespoň ta mRNA od Pfizeru a BioNTechu, účinná, ukazují data z Izraele. Podle nich stávající celonárodní očkování ukázalo podle předběžných dat, že poskytuje ochranu před covidem-19, tedy nákazou s příznaky 89,4 procenta.

Makary ovšem nesází jen na účinnost vakcín, které už dostalo 15 procent Američanů. Domnívá se, že počet lidí, kteří se nakazili, je 6,5 krát vyšší, než uváděných 28 milionů potvrzených případů. Když sečetl naočkované s těmi, kteří podle jeho odhadů prodělali nákazu, dospěl k závěru, že USA už dosáhly kolektivní imunity.

„To je důvod, myslet si, že země míří k extrémně nízké úrovni nákazy. Čím více lidí bylo nakaženo, přičemž většina měla jen mírné, nebo žádné příznaky, tím méně zbývá Američanů, kteří se ještě mohou nakazit. Při stávající trajektorii odhaduju, že covid bude v dubnu z větší části pryč, a to umožní Američanům se vrátit k normálnímu život.

Zásadní otázka kolem vakcíny: Očkovaní už virus nešíří, naznačují data z Izraele

Blízký a Střední východ

Kolektivní imunita je však ošidná, zatím není jasné, jak dlouho chrání prodělání covidu před opakovanou nákazou. Zejména u mutací to není jasné, jihoafrickou, která dokáže obcházet protilátky, se nakazili i lidé, kteří už covid prodělali. A ta už se poprvé objevila v USA, na konci minulého týdne ji detekovali v New Yorku.

Makary se přesto domnívá, že kolektivní imunita nastane a pomůže i proti mutacím. „Trvalý a rychlý pokles nově potvrzených případů za den od 8. ledna lze vysvětlit jenom přirozenou imunitou. Chování se přes svátky nezlepšilo. Američané cestovali o Vánocích více než kdykoli předtím od března. Ani vakcíny nemohou vysvětlit rychlý pokles v lednu. A kolektivní imunita je nevyhnutelný důsledek šíření viru a očkování.“

Námitky 

Jeho pohled ale nesdílejí experti z amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jako jejich ředitelka Rochelle Wallenskyová, která minulý týden řekla, že v USA zatím nebylo očkováno dost lidí, aby zapůsobila kolektivní imunita. Podle ní za poklesem stojí vedle omezeného cestování a nekonání velkých shromáždění po vánočních svátcích.

Pfizer/BioNTech chtěly po EU za dávku vakcíny 1400 korun, píše německý tisk

Koronavirus

Poradce Bílého domu pro covid Anthony Fauci je spíše optimistou a domnívá se, že se USA vrátí k normálu až po konci léta. I v normální situaci ale počítá s omezeními, kdy divadla a restaurace budou otevřené pro návštěvníky, ale v omezené kapacitě.

Ještě opatrnější je prezident Joe Biden, který řekl minulý týden: „Jak by řekla moje máma, s boží pomocí a dobrou vůlí sousedů, bude v o příštích Vánocích situace úplně odlišná, než jakou máme dnes.“

Očkování bude trvat roky

Agentur Bloomberg se pokusila vypočítat, kdy by mohl přijít návrat v jednotlivých zemích, přičemž použila Fauciho názor, že k návratu může dojít poté, co bude mít protilátky 70 až 85 procent populace. Za hranici vzala 75procentní proočkovanost dvěma dávkami. Té by USA mohly dosáhnout do začátku příštího roku, ale v jiných zemích by to mohlo trvat při stávajícím tempu očkování sedm i deset let.

Do roka by to mohlo být hotové v Británii a v Izraeli, do dvou let v Maďarsku a Srbsku, do čtyř v ČR. Na Čínu připadá sedm let. Samozřejmě jde jen o odhad, nezahrnující postupné zvyšování tempa očkování s tím, jak bude vyrobeno více vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám