Hlavní obsah

Každý měsíc karantény ubere dva procentní body z ročního růstu ekonomiky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý měsíc v karanténě znamená snížení meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) státu o dva procentní body. Vyplývá to ze sdělení generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángela Gurríy lídrům zemí skupiny G20, jež bylo zveřejněno v pátek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Článek

„Naše nejnovější odhady ukazují, že izolace přímo dopadne na odvětví, která tvoří až třetinu hrubého domácího produktu nejsilnějších ekonomik,” uvedl Gurría.

„Podle našich výpočtů každý měsíc izolace a karantény bude znamenat pokles ročního růstu HDP o dva procentní body,” dodal.

Samotný sektor cestovního ruchu podle něj čeká prudký pokles. V tomto čtvrtletí se může jednat o propad o 50 až 70 procent. „Velká část ekonomik upadne do recese,” dodal.

Slovenská centrální banka čeká pokles ekonomiky až o 9,4 procenta

Ekonomika

Přísná opatření v souvislosti s epidemií nemoci Covid-19 tvrdě dopadají i na české podnikatele a domácí ekonomiku. Zavřené jsou restaurace, kina či většina obchodů.

Podle odhadu společnosti Deloitte by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o deset procent. Počet nezaměstnaných by se mohl do konce roku ztrojnásobit.

Česká národní banka (ČNB) počítá s recesí trvající do konce roku.

Slovenská centrální banka počítá s propadem HDP našich východních sousedů až o 9,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám