Hlavní obsah

Kamiony už mohou z Británie, čeští řidiči se stejně do Vánoc vrátit nestihnou

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dover

Téměř tři tisíce kamionů, které kvůli obavám z nové mutace koronaviru zůstaly ve Velké Británii, budou moci v průběhu středy pomalu přejíždět do Francie. A řidičům tak skončí několikadenní čekání na ucpaných silnicích a parkovištích. Do Štědrého dne se ale většina z nich stejně domů vrátit nestihne. Podmínkou přesunu však bude negativní test na koronavirus, kterému se na hranicích musí podrobit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Doveru se tvoří dlouhé kolony kamionůVideo: Reuters

 
Článek

Francouzská strana dosud řidiče, kteří test nepotřebovali, odmítala vpustit na své území kvůli šíření nové mutace koronaviru na jihu Anglie. Vlády obou zemí se nakonec dohodly na společném řešení. Všichni řidiči budou muset na britské straně podstoupit test na koronavirus. Británie v hrabství Kent, pod které spadá i přístavní město Dover, od kterého se kolony tvoří, zřídí několik odběrových míst.

Blížící se tvrdý brexit ucpal přístav v Calais, kolony kamionů se táhnou několik kilometrů

Ekonomika

Do pohybu se ve středu tak dala také lodní, letecká a vlaková doprava směrem ze Spojeného království do Francie. I ta byla dočasně pozastavena. Všichni cestující směřující do Francie však potřebují negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin. Francouzi budou uznávat i levnější (avšak rychlejší) antigenní testy.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Policisté diskutují s jedním z řidičů nákladních aut

Řidiči zhruba 2800 kamionů, kteří zůstávají na britské straně hranic, se obávají, že nestihnou oslavit Štědrý den se svými rodinami. „Cítím se strašně. Vlastně ani nic nevíme. Testování je asi dobrý nápad, ale musí se s ním začít co nejdříve, abychom byli na Štědrý den doma,“ řekl jeden z řidičů pro stanici BBC.

Čeští kamioňáci zřejmě nadílku nestihnou

Ani většina českých řidičů se podle mluvčího Sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe se zřejmě do Stědrého dne vrátit nestihne. Organizace se proto snaží vyjednat pro ně výjimku z pravidel povinných přestávek a také ze zákauzu jízd, aby se cesta urychlila.

„Testování bude samozřejmě nějakou dobu trvat. A než se rozjedou tisíce kamionů, tak také. Ani trajekty to nestihnou najednou převézt, takže naděje na Vánoce doma je spíš teoretická a určitě to všichni nestihnou,” řekl Felix ČTK.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Kamiony čekající na dálnici směřující do Doveru

Britský ministr dopravy Grant Shapps ve středu uvedl, že se Britové pokusí postupovat co nejrychleji. Varianta toho, že někteří řidiči ale zůstanou na vánoční svátky trčet v koloně, je reálná. „Rádi bychom vše vyřešili do Vánoc nebo do rozmezí od Vánoc do Nového roku,“ připustil pro Sky News.

Jako Santa bez sobů

Někteří řidiči museli přenocovat ve svém kamionu už druhou noc v řadě. Nálada je rozporuplná. Rumunští řidiči si například udělali piknik a nechyběl ani alkohol. Mnozí si ale uvědomují složitost situace nejen vzhledem k Vánocům strávených v koloně. „Já ani nevím, jestli za ty dva dny dostanu zaplaceno. A nejspíš to neví ani můj zaměstnavatel, protože taky neví, co dělat, když nás tu zavřeli,“ citoval Daily Mail polského řidiče Caspara Pecherzewského.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Nespokojený řidič debatuje s britskými policisty

„Přijdu si jak Santa bez sobů, jehož saně jsou kvůli tomu uzemněny,“ vystihl situaci 43letý Rumun Elvis Abduclair, který by rád byl 25. prosince doma s rodinou. „Francouzská vláda stojí za houby. Už jsem tady dva dny a je otázka, jak dlouho to ještě potrvá. Chci domů,“ dodal.

Foto: Sky, ČTK/AP

Kamiony čekající na parkovišti

Reklama

Výběr článků

Načítám