Hlavní obsah

Kalifornská univerzita zkouší testy na koronavirus jen ze slin

Novinky,

Na americké Kalifornské univerzitě v Berkeley probíhá na tamním Institutu inovativní genomiky nová studie, která má za cíl zjistit, zda test ze slin dokáže identifikovat asymptomatické nosiče nového typu koronaviru. Podle agentury Reuters tak sliny mohou být dalším krokem v boji proti šíření onemocnění covid-19.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berkeley zkouší provádět testy na koronavirus ze slinVideo: Reuters

 
Článek

Aktuální výzkum se snaží přijít na to, jestli se test na covid dá provádět pouze s pomocí slin, a odhalit tak pacienty bez příznaků.

Doktorandka Catlan Reardonová z dané univerzity již absolvovala testy na přítomnost koronaviru v mnoha různých podobách a konstatovala, že v porovnání s ostatními je tento test - logicky - bezbolestný a mnohem méně nepříjemný.

„Zabere to stejně času, nicméně nosní tampon byl pro mě rozhodně nepříjemnější. Ústní výtěrový tampon byl pro mě též nepříjemný,“ přiznala a dodala, že v porovnání s tím je „plivací test“ mnohem jednodušší a neinvazivní.

Lékař k odběru netřeba

Jen je třeba vydezinfikovat si ruce, uchopit speciální zkumavku, přiložit si ji k ústům a doslova do ní naplivat, jak je vidět na videu - toto testování vyžaduje až jeden mililitr slin. Ten se pak hodnotí v laboratoři. K samotnému odběru vzorků tak není potřeba přítomnost žádného lékařského specialisty, jen dobrovolníka za ochranným plexisklem.

Univerzita tím chce testování zjednodušit a snížit jeho náklady.

CovidPass nabídne aplikaci s databází testů na covid-19

Domácí

Bude však toto stejně spolehlivé jako jiné formy testování? Zatím existují tři jiné sady koronavirových testů slin, které získaly souhlas od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), a to na základě povolení pro nouzové použití. „Doufáme, že naše univerzita v Berkeley bude čtvrtá,“ uvedla biochemička Jennifer Doudnaová.

„V současné době pracujeme zejména na tom, abychom nejprve zjistili, kolik viru se při testu uvolní ve slinách ve srovnání s nosem. A pak určíme, zda skutečný test slin, který děláme, je stejně citlivý jako to, co můžeme zjistit, když používáme nosní tampony,“ vysvětlila.

Proč je SARS-CoV-2 tak nakažlivý? Přenáší se mluvením

Koronavirus

V Berkeley dosud tento „plivací test“ absolvovalo 1500 osob. Nicméně předtím, než jej FDA bude moci schválit, je zapotřebí ještě další práce. Pro lidi s příznaky, kteří se opravdu cítí nemocní, navíc podle odborníků nikdy nebude - takoví by měli jít k lékaři, uzavírá Reuters.

Reklama

Související články

Akademické laboratoře tlumí testování

Většina akademických laboratoří, které se v době vypuknutí pandemie zapojily do testování, se vzhledem k ústupu epidemie od pondělí vrátila k běžnému provozu.

Výběr článků

Načítám