Hlavní obsah

K očkování se hlásí 50+. Někteří už mají termín

Od půlnoci na středu se mohou o první dávku vakcíny hlásit všichni lidé starší padesáti let. Podle odhadů se tak možnost očkování nově otevřela pro zhruba 686 tisíc lidí. Do včerejší patnácté hodiny se jich registrovalo přes 90 tisíc a třetina z nich už dostala první termín.

Foto: Novinky

Očkování v O2 universum

Článek

Někteří netrpěliví zkusili štěstí ještě před půlnocí a ukázalo se, že systém pro tuto kategorii už fungoval. „Půl hodiny před půlnocí se mi podařilo zaregistrovat a dostat první PIN. A ještě včera před polednem mi přišel PIN druhý a termín v Národním očkovacím centru v O2 universum. Mám z té rychlosti radost,“ říká jedenapadesátiletý Pražan Karel.

V nejstarších kategoriích však stále zůstávají desítky tisíc lidí, kteří o očkování neprojevili zájem. Premiér Andrej Babiš (za ANO) na ně apeluje, aby svůj postoj přehodnotili. „Prosím vás všechny, kteří jste se ještě nenechali očkovat podle uvolněných věkových kategorií, abyste se zaregistrovali. O2 universum má například volno tento týden,“ napsal v úterý na sociálních sítích. Na úterý tam bylo objednáno 1100 lidí. Podle Babiše mají příští týden přijít na řadu s registrací lidé ve věku 45 až 49 let. Těch je zhruba 840 tisíc.

V Brně denně 3000 očkovaných

Do velkokapacitního očkovacího centra na brněnském výstavišti, které nyní vakcinuje bezmála 3000 osob denně, jezdí nejen lidé z jižní Moravy, ale i z dalších regionů, například z Třebíčska, Žďárska, ale také z Olomoucka, nebo dokonce až Frýdecko-Místecka. Tento trend přetrvává i po vybudování okresních očkovacích center.

Babiš: Příští týden by se mohli začít k očkování hlásit lidé nad 45 let

Koronavirus

Důvodů je mnoho. Od toho, že v centru působí zkušený tým zdravotníků, kteří jsou vysíláni na zahraniční mise, po velmi dobrou dopravní dostupnost střediska, dobré reference od naočkovaných a spádovost Brna. K jejich pacientům patří lidé z celé Moravy, kteří i na sociálních sítích sledují novinky z nemocnice.

„Není to ani tak o tom, že by se v minulosti i u nás čekalo na vakcínu kratší čas než jinde. Odpověď, proč k nám jezdí také z větší dálky, je možná v drobnostech, jako je zkušenost zdravotníků, pomoc dobrovolníků s vyplňováním formulářů a celkově přátelská atmosféra,“ uvedla Veronika Plachá, mluvčí FN Brno.

Desítky tisíc nejstarších seniorů stále čekají na vakcínu u svého praktického lékaře. Brzdí to především nízké dodávky vakcín od AstraZeneky nebo Johnson & Johnson.

Začíná registrace padesátníků

Domácí

Podle Babiše budou mít praktici k dispozici i látku od Moderny. V květnu má přijít 354 tisíc dávek. To by mělo potěšit hlavně praktické lékaře.

„Nacházíme se v situaci, kdy praktičtí lékaři mají nedostatek vakcín a mnoho zájemců o očkování,“ řekl v té souvislosti Právu místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

„U nás v ordinaci někteří pacienti čekali již od ledna. Během února a hlavně března jsme však shledali, že vakcíny přednostně směřují do očkovacích center a u nás registrovaní pacienti se jich kvůli této diskriminaci nedočkají, pokud se tam nezaregistrují také,“ domnívá se Mucha.

Aspoň jednu dávku už dostalo v Česku přes 2,3 milionu lidí. Z toho 73 procent nejstarších seniorů, skoro 70 procent v kategorii 70 až 79 let, ve skupině 65 až 69 je to víc než polovina, u mladších ve věku 60 až 64 více než třetina.

230 tisíc lidí nad sedmdesát se nepřihlásilo k očkování

Koronavirus

První dávku už má také čtvrtina lidí ve věku 55 až 59 let, tedy asi 169 tisíc zájemců. Někteří se ale dostali k očkování už dříve.

Třeba v právě spuštěné kategorii 50 až 54 dostalo první dávku už dříve přes 108 tisíc lidí, 56 tisíc má už vakcinaci dokončenou. Ukazují to statistiky ministerstva zdravotnictví. Důvodem je především to, že patřili do preferovaných profesních skupin nebo mezi chroniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám