Hlavní obsah

K léčbě Covid-19 by se v Česku mohla využít plazma vyléčených

Praha

Lékaři v Česku by mohli k léčbě nemoci Covid-19 brzy začít používat krevní plazmu od uzdravených. Nyní se pracuje na přípravě přesného postupu. Léčba plazmou těch, kteří se už uzdravili a jejichž plazma tudíž obsahuje protilátky, se zkoušela v Číně, používá se nově i v Itálii a USA.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Pacient na ventilátoru

Článek

"Možnost to je. Budeme na toto téma připravovat protokol (o postupu léčby)," uvedl vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Balík.

Podotkl, že o léčení plazmou lékaři VFN debatovali ve čtvrtek s kolegy z pražské Ústřední vojenské nemocnice. "Během týdne budeme mít na stole něco, podle čeho budeme postupovat," řekl lékař.

Mluvčí SÚKL Barbora Peterová uvedla, že plazma není lék a jako "transfuzní přípravek" se registrovat nemusí. Seznam těchto přípravků je ve vyhlášce. Pokud v ní chybí, zařízení jeho užití oznámí ústavu.

Vyléčená pacientka poskytla plazmu, aby lékaři mohli v její krvi nalézt účinné protilátky proti koronaviru.Video: Tiffany Pinckney, Novinky/AP

"Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o nový transfuzní přípravek, považuje SÚKL za vhodné, aby vznikl společný metodický pokyn pro zařízení transfuzní služby. Další variantou je doplnění takového přípravku do vyhlášky o krvi," uvedla mluvčí. Dodala, že SÚKL návody postupu nedělá a nemění ani předpisy.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Vedle stanovení přesného postupu bude nutné podle Balíka určit, čí plazma by se měla k léčbě využít. "Bude samozřejmě velice důležité, jak odchytit tu správnou kohortu lidí, kteří mají protilátky a budou ochotni je poskytnout," dodal Balík.

Agentura APA ve čtvrtek informovala o tom, že v severoitalské Pavii nemocnice léčí pacienty krví vyléčených. Ti si totiž při uzdravování vytvořili v těle protilátky.

Oficiální výsledky odborníci zatím nezveřejnili, podle některých jsou příznivé. Metodu vyzkoušeli lékaři v Číně. Skupina čínských zdravotníků z města Wu-chan, odkud se nákaza do světa rozšířila, postup při návštěvě italské nemocnice chválila.

Uváděla, že se s dobrými výsledky otestoval na tisících nemocných, psala APA. Krevní plazmu uzdravených chtějí zkoušet také americké nemocnice. Shromažďují ji i vědci v Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám